Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес заради изтеглянето на САЩ от Договора „Открито небе”.

Северноатлантическият съвет на ниво посланици ще обсъди съобщението на американския президент Доналд Тръмп, че изтегля страната си от договора с Русия, заяви дипломат пред АФП.

Вчера американският президент обяви, че САЩ ще се оттеглят след шест месеца от Договора „Открито небе“.

Тръмп е обяснил, че има добри отношения с Русия, но тя не се придържа към споразумението.

МЕЖДУНАРОДНА РЕАКЦИЯ

Германия, заедно с други държави, ще се опита да убеди американската администрация да преосмисли решението си за оттегляне от договора „Открито небе”, заяви германският външен министър Хайко Маас.

„Оттеглянето на САЩ сериозно ще намали обсега на прилагане на договора и това ще го отслаби. Решението на САЩ ще влезе в сила след шест месеца. Ние, както и партньорите ни – съмишленици, ще работим интензивно, така че ръководството на САЩ да обмисли отново решението си“, каза Маас в съобщение за пресата, цитирано от АФП и РИА Новости.

Маас заяви, че съжалява за решението на САЩ, като определи договора като важен компонент от стратегията за контрол на оръжията „в цялото Северно полукълбо“.

В същото време той се съгласи и с критиките към Русия от страна на САЩ.

„Видяхме, че през последните години наистина има трудности при прилагането на договора от страна на Русия. От наша гледна точка това не оправдава денонсирането му. Заедно с колегите от Франция, Полша и Обединеното кралство дадох това ясно да се разбере пред държавния секретар на САЩ (Майк) Помпео,“ – добави германският външен министър.

Той заяви, че Германия ще призове и Русия да се „върне към стриктното изпълнение на договора“. От своя страна Берлин възнамерява да остане страна по договора.

„За нас е очевидно: ние ще продължим да прилагаме споразумението и ще направим всичко, за да го запазим. В тесен контакт съм с моите европейски колеги, с които тясно координираме действията си при възникналата ситуация“, завърши изявлението си Маас.

ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ

Оттеглянето на Вашингтон от договора за контрол на оръжията „Открито небе“ би било удар за европейската сигурност, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

Грушко, който е заместник-министър по надзора на отношенията с НАТО и Европейския съюз, заяви, че Тръмп се опитва да оправдае излизането от „основен договор“ чрез „технически въпроси“, които трябва да бъдат решени в рамките на договора.

„Нищо не пречи да продължат дискусиите по техническите въпроси, които САЩ извеждат погрешно като нарушения от страна на Русия“, каза той.

ДОГОВОРЪТ „ОТКРИТО НЕБЕ”

Договорът „Открито небе“ (ДОН) бе подписан през 1992 г. от 34 държави и се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война.

Той позволява на участващите страни открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На практика договорът дава право на участващите държави да летят над териториите една на друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на наблюдателни мисии.

Той регулира полетите, определя механизма за наблюдение на спазването на неговите разпоредби, съдържа изисквания към въздухоплавателното средство, ограничения за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

Вече няколко години Вашингтон обвинява Москва, че избирателно изпълнява договора и нарушава редица разпоредби на това многостранно споразумение. Русия също предявява претенции към САЩ по отношение на прилагането на договора. През 2017 г. Вашингтон обяви въвеждането на определени ограничения за руските наблюдателни полети над американска територия съгласно споразумението. Москва скоро отговори реципрочно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!