Судан

Докато битките в центъра на столицата на Судан Хартум и в нейния побратимен град Омдурман бушуват, Саманта Пауър, ръководител на Американската агенция за международно развитие (USAID), обрисува мрачна картина на събитията.

„Боевете отнеха стотици животи, раниха хиляди и отново разбиха демократичните стремежи на суданския народ. Цивилните, хванати в капан в домовете си, нямат достъп до отчаяно необходимите лекарства и са изправени пред перспективата за продължителен недостиг на електроенергия, вода и храна“, казва Пауър.

„Всички тези страдания усложняват една вече тежката ситуация. Една трета от населението на Судан, близо 16 милиона души, и преди се нуждаеха от хуманитарна помощ, за да посрещат основните човешки нужди преди да избухне насилието.“

Столицата Хартум се превърна във военна зона. Може да видите сюрреалистични сцени на танкове, ракетни удари и пушек, който се вдига над различни райони на града. Конфликтът започна точно четири години след успеха на една колосална революция, която свали от власт президента Омар Башир, чието почти 30-годишно управление бе белязано от диктатура, икономически безчинства и геноцид. Със свалянето му обаче се образува вакуум във властта, за която се борят сега двете враждуващи сили. Именно тяхната борба за власт породи опасения от хаос и хуманитарна катастрофа в третата по големина страна в Африка страната с население от 45 милиона души.

Примирието, което трябваше да съвпадне с тридневния мюсюлмански празник Ид ал-Фитр, се провали в събота. Прекратяването на огъня трябваше да позволи на хиляди жители на Хартум, които бяха хванати в капан от боевете, да са в безопасност и да посетят семейството си по време на мюсюлманския празник Байрам.

Интернет и телефонните услуги се сринаха в по-голямата част от страната в неделя. Медикаменти, гориво и храна са оскъдни в Хартум. Продължаващите битки и грабежи правят опасно напускането на дома в търсене на основни провизии.

В Обединеното кралство беше изразена загриженост за безопасността на британските граждани, които остават в Судан след евакуацията на дипломатическия персонал. Външният министър Джеймс Клевърли предупреди, че усилията на правителството на Обединеното кралство за оказване на помощ на блокираните в Судан, ще останат „силно ограничени“, докато не бъде постигнато споразумение за прекратяване на огъня.

Снощи Германия и Франция съобщиха, че са евакуирали повече от 100 души от столицата. Доклади от Хартум предполагат, че първият опит за евакуация на френски дипломати се е провалил, когато конвой е бил обстрелван, а някои пътници са били ранени.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че операциите на страната му в Судан са временно преустановени. „Нашите дипломати са в безопасност – изведени са и работят извън страната“, написа той в Туитър.

По очуканите улици на Хартум имаше гняв. Ала Мустафа, 33-годишен лаборант в болница в Омдурман, каза, че евакуацията от западните страни показва, че поне политиците в Лондон или Вашингтон „се грижат за своите граждани“.

„Нашият лидер може да спре да се бие, но си представете само да позволим на западняците да напуснат страната. Ами ние, които все още сме тук? Има толкова много хуманитарни случаи и хора, които се нуждаят от спешна помощ. Телата им са изхвърлени по улиците“, допълва той.

Жена, която се готви да се евакуира от Хартум заяви пред Пауър, че е уплашена от това, което воюващите сили в града ще направят, след като чужденците си отидат.

Текстът е публикуван в „Гардиън“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук