В сряда Международният съд на ООН (International Court of Justice, или ICJ) нареди на Русия незабавно да прекрати военната си намеса в Украйна. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Москва отхвърля решението.

„Украйна има правдоподобно право да не бъде подложена на военна операция от Руската федерация с цел предотвратяване и наказание на предполагаем геноцид на територията на Украйна“, заяви базираният в Хага съд след решение с 13 на 2 глас.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид (Украйна срещу Руската федерация) съдът посочва две временни мерки: „Руската федерация незабавно да прекрати военната операция, започнала на 24 февруари 2022 г. на територията на Украйна; двете страни да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да задълбочат или разширят спора, или да затруднят решаването му“, се казва в съдебното разпореждане, като се уточнява, че то има задължителен характер.

Украйна заведе делото в Международния съд на ООН още през февруари с аргумента, че Русия е нарушила Конвенцията на ООН за геноцида от 1948 година. Впоследствие Русия отказа да присъства на изслушванията.

Песков: Няма да вземем решението под внимание

„Не, няма да можем да вземем това решение под внимание. Международният съд има такова нещо като съгласието на страните. Тук не може да има споразумение. В този случай това е нещо, което не можем да вземем предвид“, заяви Песков.

Международният съд е основният съдебен орган на Организацията на обединените нации, който е сред 6-те основни органи на ООН.

Песков заяви, че делегацията на Москва в преговорите с Киев за прекратяване на бойните действия „показва много по-голяма готовност за преговори от нашите колеги“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук