вестник

Вчера се разбра, че партията на Слави Трифонов напуска по не съвсем ясни причини управляващата коалиция и води умело България към нови избори. Най-вероятно реформаторското правителство, което започна да се бори с корупцията у нас, ще падне и старите играчи ще се завърнат триумфално в политиката.

Ето как ни вижда света след тези събития:

Politico: България се връща към политически разрив

„Политико“ обявява в своя статия, че изправянето на Петков пред загуба на мнозинство връща България към политически разрив.

От изданието напомнят, че Петков е западен възпитаник, който идва на власт през декември с антикорупционни обещания и с предизвикателна пронатовска позиция по отношение на конфликта в Украйна в страна, в която връзките с Русия са дълбоки.

След едва шест месеца на власт обаче правителството му се разклаща, тъй като Слави Трифонов, купонджия и водещ на токшоу, основал политическа партия, наречена „Има такъв народ“, оттегли четиримата си министри от управляващата коалиция, а като причина посочи разногласия по отношение на бюджета и готовността на Петков да вдигне ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Ходът на Трифонов означава, че на коалицията на Петков вече не ѝ достигат 12 депутати, за да събере необходимите 121 за абсолютно мнозинство, но Петков прогнозира, че би трябвало да има достатъчно депутати от „Има такъв народ“, които да останат верни на програмата на правителството, за да може той да продължи да управлява.

Другите двама коалиционни партньори на Петков – Българската социалистическа партия и „Демократична България“ – заявяват, че остават с него.

Оттеглянето на Трифонов обаче поражда перспективата за връщане към политическа безизходица в балканската страна, която премина през три парламентарни вота през 2021 г.

Ройтерс: Политическа нестабилност заплашва България, след като премиерът загуби мнозинство

България е изправена пред риск от политическа нестабилност, след като премиерът на страната загуби мнозинството в парламента. Това пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Българският премиер обеща да ръководи правителство на малцинството в сряда, след като популистката партия ИТН напусна коалицията заради разногласията относно бюджетните разходи, и заради спор дали България трябва да подкрепи присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз.

Кирил Петков каза, че е „оптимист“, че след загубата на парламентарното мнозинство неговата центристка партия ПП и нейните двама оставащи коалиционни партньори все още могат да изпълнят обещанията си за изкореняване на широко разпространената корупция в най-бедната страна-членка на ЕС, пише Ройтерс.

Анализаторитвърдят, че разривът в коалицията вероятно ще донесе нова нестабилност във време, в което има война в Украйна и повишаване на инфлацията. Правителството на Петков встъпи в длъжност едва през декември след продължителна политическа криза.

Шоуменът Трифонов, превърнал се в политик, обвини Петков, че пренебрегва интересите на България, като настоява да вдигне ветото върху РСМ за присъединяване към ЕС, които България отдавна блокира под натиска на съюзниците от ЕС и НАТО.

По думите на премиера ИТН е блокирала усилията на правителството за борба с корупцията.

Според анализатори гласуването на бюджета или назначаването на нови министри, – което и от двете настъпи първо, ще бъде тест за оцеляване на правителството на Петков, съобщава Ройтерс.

Euractiv: Проблемът със Северна Македония предизвика политическо земетресение в България

България рискува предсрочни избори, след като лидерът на една от партиите на четиристранната коалиция обяви, че напуска кабинета заради разногласия по бюджета на ЕС и плановете на премиера да отмени ветото върху Северна Македония при започване на преговори за присъединяване към ЕС, съобщава Euractive.

Крехката българска коалиция, водена от премиера Кирил Петков, беше сформирана преди половин година и оттогава е разделена по ключови въпроси като изпращането на оръжия в Украйна, приемането на еврото и др.

Освен „Продължаваме промяната“ на Петков и „Има такъв народ“ на Трифонов, в коалицията влизат Демократическа България, дясноцентристка сила, и БСП.

Въпреки разногласията между коалиционните партньори изглежда имаше консенсус, че напрегнатата геополитическа ситуация изисква компромиси. Следователно съобщението на Трифонов беше бомба.

Бившият шоумен, известен като привърженик на твърдата линия спрямо Скопие, посочи актуализацията на бюджета и Северна Македония като двете причини партията му да напусне коалицията. Той отправи и остри критики към Петков и вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

Според него министрите от „Промяната продължава” водят страната към фалит, а Петков извършва национално предателство, защото прави всичко, за да вдигне ветото на България върху началото на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС въпреки парламентарния консенсус, че преговорите могат да започнат едва когато Северна Македония изпълни двустранното споразумение за добросъседство.

Трифонов каза още, че икономическите мерки на правителството само ще увеличат инфлацията и постави под въпрос липсата на усилия за разкриване на корупционни схеми от предишното правителство, като попита „къде е борбата с мръсните пари?“

Тошко Йорданов, водещ член на партията на Слави, каза, че има бележки на българското външно министерство, отнасящи се до казаното от Петков на западните колеги, в които се предлага „паралелен път“, позволяващ премахване на ветото, докато нерешените въпроси между Скопие и София ще станат част на процес, наблюдаван от ЕС.

Петков отвърна с обвинения, че Гроздан Караджов, министър на регионалната политика, назначен от Трифонов, е поискал 3,6 милиарда лева (1,8 милиарда евро) да бъдат изплатени на пътностроителни фирми, близки до бившия премиер Бойко Борисов. Бившият министър-председател е обвинен в преливане на държавни средства чрез тези компании, въпреки че не са представени доказателства.

Политолозите виждат голям риск от предсрочни избори през есента. Според тях предсрочните избори вероятно ще благоприятстват проруските политически сили. Други две подобни сили може да влязат в парламента.

„Асошиейтед Прес“: Управляващата коалиция в България е заплашена от разпадане

Българският премиер заяви, че ще продължи напред с правителство на малцинството след оттеглянето на една от четирите партии от центристкото коалиционно правителство на страната.

„Правителство на малцинството е по-добро от такова, което е под постоянен натиск и изнудване“, каза премиерът Кирил Петков . Трима министри от популистката партия „Има такъв народ“ напуснаха правителството, поставяйки бъдещето на управляващата коалиция в опасност.

Лидерът на партията им Слави Трифонов посочи разногласията с предложената от премиера ревизия на държавния бюджет, като го обвини, че води страната към фалит чрез набиране на нов дълг. Трифонов също обвини премиера, че пренебрегва националните интереси на България, като прави отстъпки на съседна Северна Македония, за да може тя да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук