Християн Мицкоски

Ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена, смята новоизбрания премиер на страната Християн Мицкоски.

В първото си интервю като премиер, за ТВ 24 той заяви, че е готов да седне и да намери решение с новото българско правителство.

„Нашата позиция и аргументи са познати на обществеността и чакаме да видим какви са аргументите от другата страна. Очевидно по този път, по който до сега се вървеше не може да стане. Направена е грешка. Когато нещо не става, трябва да бъде намерено решение. И ние търсим решение. За да го намерим ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде (правителство на) нашата сестринска партия (в ЕНП) на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля ще седнем, за да аргументираме позициите си, като добри съседи. Или както той (Борисов) би казал „държави на два братски народи”. Подготвен съм да седна и да разбера каква беше причината да се появи това искане (за включване на българите в конституцията), какви са потенциалните рискове в бъдеще”, заяви Мицкоски.

Според него, Северна Македония е направила много за европейските ценности, но не е получила нищо.

Според Мицкоски единогласието при взимане на решения в ЕС може да бъде заобиколено и „само в последните месеци са взети две-три решения без единогласие”.

„Така че ако искате да бъде намерено решение, то може да бъде намерено. Аз съм подготвен. Искате промени в конституцията? Защо? Кой нарушава правата на българската общност в (Северна) Македония? И това може да е така. Коя е отговорната институция в Европа, която да каже, че това е така- Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Колко присъди има (Северна) Македония там? Присъдите са 14 за България срещу нула (за Северна Македония). Македонската общност там (в България) не иска да е част от конституцията, иска да си регистрира неправителствена организация. Значи, там не могат неправителствена организация да регистрират, а тези тук (българите в Северна Македония), имат каквото поискат”, заяви Мицкоски.

Според него „всички народи в света” могат да бъдат включени в конституцията на Северна Македония, но той очаква предвидливост на процеса на евроинтеграция, преди държавата да влезе в него.

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско”. В България има град Гоце Делчев. Ако питате българите, Гоце Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв. Как в България ще си смятат историческите истини си е техен проблем. Аз и сега ще кажа, че ще подкрепя договора (за приятелство и добросъседство с България) за всичко, което е полезно. Историческата комисия нека си работи, но това не може да бъде процес с край. Германия и Франция още преговарят, а Буяр Османи подписа, че до края на преговорите трябва да се разберат”, обясни тезата си Мицкоски.

Според него, когато в България има политическо правителство той има готовност да предложи „поне три креативни решения за изход от този процес“, гаранциите, за които настоява трябва да бъдат дадени от България с посредничеството на ЕС, а ако ЕС има желание да види Северна Македония като член на ЕС „трябва да бъдат честни” с условията пред Северна Македония за това.

„Наличието на политическа воля е същността. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи. Ако има желание“, заяви Мицкоски.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук