Лешояд бе „заловен“ в Йемен от милиция, която се опасява, че мигриращата птица е шпионин. Птицата, известна под името Нелсън, била намерена изтощена в град Таиз, след като явно се била отделила от другите мигриращи лешояди, пише „Мейл онлайн“.

Лешоядът имал GPS тракер, прикрепен към крака преди да тръгне от България като част от усилията на екологичната група да го въведе отново в дивата природа.

Бойци от йеменския град забелязали предавателя и се притеснили, че това е уред, който ще се използва за шпиониране по време на продължителната гражданска война в страната. Проправителствените сили в града, които се борят срещу бунтовниците, подкрепяни от Иран, предадоха птицата за отглеждане, според „Таймс“. Местните хора харесват лешояда, те са му помогнали да се съвземе и го наричат „нашия български гост“.

Фондът за дивата флора и фауна заяви, че е получил стотици съобщения от Йемен, от загрижени за благосъстоянието на птицата хора.

„Нашият екип е в контакт с местни природозащитници и се надяваме, че лешоядът ще бъде рехабилитиран и ще се върне в България“, казаха от групата.

Птицата, излюпена през 2018 г., беше пусната на свобода в българското Кресненско дефиле миналия ноември. GPS-тракерът се носи от лешояда, прелитащ над Турция и в Йемен, за да стигне до места с по-високи температури за зимата.

Гражданската война на Йемен е бушувала от март 2015 г., когато саудитска коалиция се бори с ирански бунтовници в Близкия изток.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!