Валентин Златев
на снимката: Валентин Златев

Валентин Златев, шеф „Лукойл България“, е оттеглен от поста и ще бъде сменен. Той е назначен за председател на Контролния съвет на дружеството, като заменя на тази длъжност представителя на президента на ПАО „Лукойл“ Алексей Ламбин, съобщиха от пресслужбата на компанията. Причините за промяната не са известни и това предизвика множество предположения в медиите. Според експерти арабски фонд изкупува европейските активи на „Лукойл“ и една от възможностите е това да има връзка със смяната в ръководството. Отделен нюанс в тази хипотеза е, че смяна на собственика може и да е добра за България, ако ликвидира съмненията дали едно от най-големите й предприятия си плаща данъците.

„Заедно със зам.-председателския пост в Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“, на новата си по-висока позиция той ще координира цялостната дейност на двете дружества от групата ЛУКОЙЛ и ще осъществява контролни функции над работата им, свързана с мястото им в социално-икономическия живот на страната“, се посочва още в съобщението.

Според коментари в медиите обаче новата позиция на Златев е всъщност без особено значение. Независимо, че е представена като формално повишение, тя за мнозина изглежда по-скоро периферна, а така формулираните й функции – неопределени. Самата рокада се обяснява с планова ротация в на ръководни кадри в системата на публичното акционерно дружество „Лукойл“. Според „Медиарпул“ обаче новият пост е това, което Златев е успял да „спазари“, след като не е успял да предотврати смяната.

Мястото му ще се заеме от идващия от Прага 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ /отделът на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа/. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия.

На снимката: Валентин Златев

Златев е начело на дружеството от март 2008 г. Според неофициална информация друга от възможните причини за решението за смяната му е заради вътрешно разследване на руската компания за източване на българските активи, съобщи „Медиапул“. Проверката била назначена във връзка с разследване на „Биволъ“ от миналата есен, което се насочи и към „Лукойл“, във връзка със схема, при която са купувани имоти у нас на ниски цени, а после са продавани на компанията на високи за построяване на бензиностанции. Това е същото разследване, заради което стана международният скандал с ареста на двама журналисти.

Златев оглавяваше българското поделение на „Лукойл“ в продължение на близо 20 години. През 1999 г. е назначен за ръководител на проекта на ПАО „Лукойл“ в България и генерален директор на „Лукойл – България“ ЕООД.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!