Румен Радев
на снимката: президентът Румен Радев

Обхватът на скандала с жилищата на властта е заплаха за националната ни сигурност, той надхвърля мащабите на една имотна сделка. Скандалът уронва държавността и нашия имидж навън и вече се шири в световните медии. Така президентът Румен Радев отговори в свое интервю по БНТ на въпроса защо „Апартаментгейт“ стана тема на КСНС. Той отправи критика към управленския модел и изрази своята позиция, че оставките не са решили проблемите.

Държавният глава призова управляващите да отговорят на въпросите как са придобили средствата за закупуването на луксозните си жилища и за това откъде имат пари да образоват децата си в елитни университети.

Той отговори на критиката, че се занимава „с битовизми“ вместо с европейска проблематика преди изборите за ЕП, като посочи, че „тук не става дума за измислени морални стандарти“.

„Апартаментгейт“ носи мощен заряд на негодувание и непримиримост на хората. Това е вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където политиците ще живеят само от заплата“ – категоричан бе Радев.

Според него „Апартаментгейт“ е исторически шанс, защото най-накрая „имаме реакция и обществен натиск“. Той призова съответните органи да се сезират и да разкрият имотите и офшорните сметки зад граница и ако има нарушения, те да бъдат върнати обратно в страната ни.

Държавният глава коментира и обвиненията за произхода на своята недвижима собственост.

„Няма нищо общо. Аз не колекционирам апартаменти. Имам едно жилище и е придобито преди да вляза в политиката. Мога да докажа всеки един лев. Това са отчаяни опити на властта да изкара, че всички сме маскари и така да се размие скандала. Всичко ми е публично и ясно е описано в моята имотна декларация. Жалките опити на властта да ме въвлекат в техните имотни далавери ме правят още по-непоколебим“, заяви Радев.

Според президента последният Консултативен съвет по национална сигурност показа, че политиците нямат воля да се борят с корупцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!