Нетната стойност на минималната работна заплата в страната трябва да отговаря на минималната издръжка, която за София е 814 лв., а за провинцията – 624 лв. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг финансовият експерт Мика Зайкова.

„Аз не съм съгласна минималната заплата да бъде само на договорена основа. Държавата трябва да участва. Трябва да има една минимална ставка, която трябва да отговаря, като нетна стойност (защото не освободихме минималната заплата от данъци) на минималната издръжка. Издръжката за София е 814 лв., за страната е 624. Минималната работна заплата, като нетна стойност, трябва да бъде равна именно на тази издръжка, за да не се получава така, че България пак да води негативна класация. 34% от хората не могат да се отопляват. В Естония, която не е била държава 200-300 години, има само 2% хора, които не могат да се отопляват. 2% имат само най-добре развитите европейски страни”, коментира Зайкова.

Според нея и дума не може да става за 10-процентов ръст в минималната заплата, която от 1 януари 2020г. стана 610 лева, при наличието на спекула в цените.

„Това не е ръст, защото нетната стойност на минималната работна заплата е под 500 лева. Аз ви питам как един човек, чиято издръжка е 624 лв. в провинцията и 814 лв.  в София, ще може да се издържа с 500 лева. Второ – има спекула в цените на едро.”

И добави:

„Разликата между средната пенсия и прагът на бедност са жълти стотинки. Аз не обичам средни числа, защото те са средно свинско със зеле – един яде пържоли, друг яде постно зеле. 1,6 млн. ядат само постно зеле. Това не са само пенсионери, но и работещи бедни – всички, които получават пари под издръжката, за която говорим. Те не могат да си покрият разходите.”

Мика Зайкова коментира, че минималното трудово възнаграждение трябва да почива на реални икономически критерии и да бъде в рамките на сериозни преговори на тристранна основа.

Цялото интервю с финансовия експерт Мика Зайкова може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!