Тръмп, награда
Колаж: Мирър

Техеран ще повдигне обвинение на президента на САЩ Доналд Тръмп заради убийството на генерал Касем Солеймани, заяви ръководителят на Върховния съд на Иран Ебрахим Раиси, съобщи РИА „Новости“.

„Няма да го оставим намира, той трябва да се изправи пред международния трибунал“, обави Раиси, цитиран от агенция „Fars”.

С делото се занимава Съветът по правата на човека в Иран и Министерството на външните работи. Раиси не уточнява, към коя точно институция смятат да се обърнат иранските власти.

Обстановката между САЩ и Иран се изостри след убийството на иранския генерал Касем Солеймани, което бе последвано от ракетен обстрел от страна на Техеран срещу американски военни бази в Ирак. Анализаторите са на мнение, че макар и въздържането на САЩ от ескалация на военната реакция да е парирало за момента опасността от мащабен конфликт, конфронтацията продължава да е силна и никой от проблемите между двете страни не е намерил решение.

Вчера още 9 ракети, изстреляни от неизвестна група, удариха по иракска военна база, приютяваща и американски инструктори, но раниха само иракския персонал. Това потвърждава опасенията, че дори и Иран да не демонстрира активност, инспирираните от него милиции и групи могат опасно да повишат напрежението, ако Техеран не прояви желание да ги постави под контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!