Милен Матеев
На снимката: Милен Матеев

„В момента – след множество дебати и работни групи на експерти, имаме проектозакон, който е минал през проверка от европейските институции, има одобрението на Венецианската комисия и е внесен в Народното събрание, за да бъде приет най-накрая – след 14 години забавяне“.

Това каза народният представител от „Продължаваме промяната“ Милен Матеев в интервю за ДЕБАТИ.БГ. Въпросният законопроект урежда създаването на механизъм за разследване на главния прокурор и въвежда съдебен контрол над отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

„През годините са правени опити за създаване на такъв механизъм – например за създаване на фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор, като промените бяха обявени за противоконституционни“, каза още той.

„Една седмица беше загубена с отлагането на разглеждането на този законопроект, който трябваше да се гледана в правна комисия още миналата сряда (11 януари, бел.ред). Тази загубена седмица ще се окаже фатална. Дори приет на първо гласуване в правна комисия, той няма да стигне до финала на законодателния процес в този парламент“, смята народният представител.

Каква ще е съдбата на законопроекта и защо той е необходим, четете цялото интервю утре на ДЕБАТИ.БГ.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук