Мило Джуканович
на снимката: президентът на Черна гора Мило Джуканович

В интервю за македонското сп.“Фокус“ президентът на Черна гора Мило Джуканович каза във връзка с плановете за насилствена смяна на властта през 2016 г., че замисълът е бил на Москва. Той определи разследването и съдебния процес срещу заподозрените като най-дългото, случило се в черногорската съдебна практика.

„Бих казал, че някои от действащите лица в този процес използваха всички процесуални възможности, за да се удължава той, с надеждата, че с всеки ден повече ще се появи шансът по-трудно да бъде доказана тяхната отговорност за това, което е било сторено. Това са част от лидерите, които са събрани главно в рамките на коалицията „Демократичен фронт“. Логистичната подкрепа дойде от Сърбия. От националистическите партии в Сърбия, които са свързани и с националистическите лидери в Черна гора, но най-важното е, че всички се базираха на общата логистика от Москва. Всичко това ни дава много причини да заключим, че тази формула на промяна на властта в Черна гора по насилствен път независимо от резултатите на изборите, е разработена и генерирана от Москва“ – каза президентът.

Джуканович посочва като доказателства за това многобройните пътувания на лидери от „Демократичния фронт“ до Москва и официалното приемане на тези лица от висши представители на руските власти. В руската столица не само приемали тези представители на черногорските националисти, но ги поддържали и им обещавали помощ.

„Също така предупреждаваха Черна гора, че ще ѝ се случи нещо лошо, ако продължи политиката си на интеграция в НАТО“ – припомни Джуканович.

Черногорският президент подчертава, че „тъй като не вярваха, че гражданите ще променят властта, очевидно са се подготвяли да го направят по насилствен път. Процесът е много усложнен, защото в тази операция по различен начин са се поставяли в услуга и много хора „не само от Сърбия и Русия, но и от други страни.“

Запитан дали смята, че бъдещето на Балканите е в конфронтацията с Москва и има ли начин напрежението да спадне, Джуканович казва:

“Вярвам, че днешната политика на Русия към нашия регион е генерирана от проблемите на глобално равнище“.

Според него Русия е избрала Балканите като район, в който да мери силите си с Европа и НАТО. Въпреки напрежението с Москва, Джуканович изразява убеденост, че „Европа и Русия трябва да градят партньорство“.

Черногорският президент не пожела да приеме оценката на страната му като „частично свободна“ и заяви, че вижда различни причини за появяването на „такъв необективен образ“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!