F-16

По време на участието си в Международната конференция по сигурността в Мюнхен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов проведе разговор с представители на компанията производител на изтребители F-16 – „Локхийд Мартин“.

След срещата Каракачанов обяви, че договорът за закупуване на изтребителите може да бъде подписан до края на юни. Следващия вторник пък ще бъде изпратено официално предложение.

Стана ясно още, че американската компания може да потърси отсрочка за доставката на изтребителите F-16. Срокът за доставка е 24 месеца, но може да бъде удължен.

Каракачанов съобщи още, че у нас има възможности за поддръжка на изтребителите.

„Но трябва да има индустриално сътрудничество и то трябва да бъде, дори и частичната поддръжка на самолетите, които желаем да придобием да може да става в България. Тук имаме възможности – и в завода „Авионамс“ в Пловдив и чрез „Терем-летец“, добави министърът на отбраната.

Междувременно от пресцентъра на МО заявиха, че Каракачанов е на конференцията по сигурността за втори път, където щял да остане 3 дни, до 17 февруари. На срещата щели да присъстват над 35 държавни и правителствени ръководители, повече от 50 министри на външните работи и на отбраната, както и множество представители на неправителствени организации, академичната сфера, бизнеса, експерти по сигурността и други.

Основната тема на срещата – бъдещето на европейската архитектура на сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната. В рамките на форума Каракачанов щял да се срещне с Мерилин Хюсън – председател, президент и изпълнителен директор на корпорация „Локхийд Мартин“. Много вероятно е именно Хюсън да е заявил горепосочената информация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!