Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин разговаря с управителя на БНБ Димитър Радев, след като в сряда проведе среща с премиера Бойко Борисов заради венецуелските пари, превеждани по сметка в българска банка. Основна тема на разговора с гуверньора на централната ни банка е била ролята на институцията за предотвратяването на изпирането на пари, съобщиха от БНБ.

В сряда посланик Рубин проведе разговори с премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и директора на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев. А след това беше обявено, че милиони долари на  Държавната петролна компания на Венецуела са постъпили по сметки в българска банка, а в последствие сумите са трасферирани в други страни. Оказа се, че ден по-рано ДАНС и БНБ са започнали проверка в „Инвестбанк“.

В четвъртък от „Инвестбанк“ съобщиха, че не са имали отношения с банки от Венецуела.  „Средствата по доверителната адвокатска сметка са постъпили у нас законно при изпълнение на всички регулаторни изисквания по Валутния закон, Закон за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП), Закона за адвокатурата и спазване на международните санкции, както на ЕС, така и на OFAC. Специализираното звено в банката извършва постоянен контрол за съответствие на платежните операции на всички наши клиенти на територията на Република България и чужбина“, се казваше в позицията на банката. На този етап „Инвестбанк“ не казва коя е кореспондентската банка, през която са минали парите от Венецуела.

По закон, кредитните институции докладват на българското финансово разузнаване към ДАНС всички преводи над 30 хил. лв. В случая – става въпрос за 60 млн. евро трaнсфер по доверителна сметка на български адвокат.  Предвид на това, че активите на „Инвестбанк“ са малко над 2 млрд. лв., няма как превод в такъв размер да не е направил впечатление в банката. Не е ясно дали от „Инвестбанк“ са сигнализирали финансовото разузнаване за съмнителен превод. Отговорът на този въпрос показва дали банката е спазила изискванията на законодателството срещу пране на пари – или не. От ДАНС защитиха банката, като прехвърлиха изцяло отговорността върху титуляра на сметката, който по случайност не е в България. Ако банката си е свършила работата, обаче остава отворен въпросът защо от ДАНС не са предприели нищо, до постъпването на информация от САЩ по оперативен и дипломатически път.  

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук