Сотир Цацаров
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Съединените щати са информирали нашата страна по дипломатически и по оперативен път, че Държавната петролна компания на Венецуела превежда милиони евро по сметки на български гражданин в българска банка – това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. Проверка на ДАНС в българските кредитни институции е установила доверителна сметка в малка банка с български собственици.

Установена е банката и лицето, което е използвано като титуляр на сметките, както и самите сметки. „Установени са преводи, които действително са били извършвани от Държавната петролна компания на Венецуела по тези сметки, след което са били извършвани други преводи в резултат на което част от средствата са били изнесени от тези банки и са били трансферирани по банкови сметки в други страни. Основанията са различни и в повечето случаи по наше подозрение и с оглед работата, която извършваме в момента не са действителни. Такива основания са свързани с подкрепа и финансиране на венецуелска спортна федерация, със закупуване на храни за Венецуела и т. н., които общо взето нямат общо с действителността”, посочи Цацаров.

При получаване на пълната картина на преводите, на периода на преводите, на техните основания и на лицата, които са ги извършили, според Сотир Цацаров най-вероятно ще се пристъпи към наказателно производство на пране на пари. „Лицето, което е установено като титуляр на сметката живее в различни държави, така че към момента не е на територията на България. Има няколко гражданства”, каза председателят на ДАНС Димитър Георгиев.

Титулярът на сметките е адвокат, който се е възползвал от предоставяното му право от акона за адвокатурата – да открива доверителни сметки, в които се съхраняват авоари на негови клиенти. В конкретния случай е използвана точно формата на доверителна адвокатска сметка, за да могат да бъдат създадени подсметки на съответни клиенти, по които да постъпват паричните преводи от Венецуела и от които тези парични средства да бъдат трансферирани на различни основания, нямащи нищо общо с адвокатската дейност като закупуване на храни, финансиране на спортна федерация и т. н. към банки в други страни. Механизмът, който е използван е механизмът на доверителната адвокатска сметка”, посочи главният прокурор.

ДАНС работи в момента и по това да бъде извършена проверка в мащабите на цялата банкова система по отношение на това извършвани ли са и други преводи. „Тъй като информацията, която е получена от американските партньори в конкретния случаи касае конкретна банка, но сме задължени да проверим и всички останали банки с оглед преводи от Венецуела и разбира се след това преводи от България навън”, заяви Цацаров.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!