На снимката: Мира Маркович и Слободан Милошевич

Бившият сръбски диктатор Слободан Милошевич е отправил лично зловещи заплахи пред македонското ръководство през 1992 година. Това разкри Васил Тупурковски, македонският представител в последното югославско председателство – колективният орган, който управляваше страната след 1980 г. с по един представител от всяка една от югорепубликите.

„На 9 януари 1992 г. в Охрид имаше драматична среща между македонското и сръбското ръководство. Тогава сръбската страна ни заплаши „с кръв до колене“, ако не приемем тяхното предложение за минифедерация, без Словения и Хърватия“, съобщи още Тупурковски в интервю, което предстои да бъде излъчено в съседна Македония.

От сръбска страна са участвали Слободан Милошевич, представителят на Белград в председателството Борислав Йович и външният министър Живадин Йованович. Македонската делегация е включвала президентът Киро Глигоров, председателят на парламента Стоян Андов и самият Васил Тупурковски.

Разговорът се провежда дни преди България първа да признае независимостта на Македония – на 15 януари 1992. Признаването става след доклада на Робер Бадантер, който обявява, че само Словения и Македония изпълняват условията за членство в ООН и обявяване на независимост.

Според Тупурковски, Милошевич очаквал македонците да приемат техния ултиматум.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук