Данаил Кирилов
на снимката: министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов в съответствие с указанията на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да допълни предложението си до тях.

Основанията за отправяне на предложението за отстраняване на магистрата са, че разрешавайки на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си, е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

Съдия Андон Миталов /снимка: Нова ТВ, кадър/

Съдията от Специализирания съд Миталов се прочу преди месеци, като разреши на разследвания за шпионаж шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува за Русия при наличие на забрана за напускане на страната. Съдията бе посочен като участващ в „сериозна корупция“ от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и получи забрана за влизане в в страната му, но не стана ясно дали Държавният департамент има предвид случая с Малинов.

Според мотивите на Кирилов за предложението, с действията си Миталов е накърнил престижа на съдебната власт. Министърът смята, че случаят вреди не само на двустранните отношения със САЩ, а и на репутацията на България пред останалите й партньори.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава“, се казва в изявлението за предложението на министъра.

По случая на Малинов не е поискано становището на прокурора, подчерта правосъдният министър. Миталов е направил еднократното разрешение за напускане на страна без да има произнасяне на прокурор под формата на отказ и без съдът да е сезиран с жалба срещу такъв отказ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!