ГЕРБ

Ще помоля ГЕРБ да напуснат централата си в НДК и да си намерят друг имот. Това каза в телевизионно интервю служебният министър на културата Велислав Минеков. По думите му преди години партията на Бойко Борисов е „превзела със сила“ няколко етажа от сградата.

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов обявява етажите за отпаднала полза и ги дарява на партията си. Оттогава няма лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК. Защото и НДК трябва да се спасява и ще разчитам на новия борд за това. Искам си наема“, посочи Минеков.

НДК ЕАД не притежава 16-ия и 17-ия етаж на Административната сграда на двореца, защото още на 28 декември 2009 г. те са извадени от тогавашното ТПО НДК поради отпаднала необходимост. Това обяви държавното предприятие през юни. Тогава от ГЕРБ коментираха, че от декември 2009 г. офисите са прехвърлени към областна администрация София-град и през годините партията е плащала наем на нея. Преди тази промяна партията не е ползвала офиси в административната сграда, добавиха оттам.

В последната година партията ползва офисите безвъзмездно, след като на 12 февруари 2020 г. бе взето решение от кабинета „Борисов“ ГЕРБ да ползва безплатно централата на партията в центъра на София за срок от 10 години. Партията получи помещенията безплатно заради законовите промени, даваща това право на парламентарно представените партии, както и получилите над 1% от гласовете на последните избори за депутати. Мотивът за тази промяна бе, че тогава партийната субсидия беше намалена от 11 на 1 лев на глас и формациите няма да могат да плащат наемите на централите и офисите си из страната. Само няколко месеца по-късно обаче субсидията бе увеличена от 1 на 8 лева, но текстът за безплатните офиси остана.

ГЕРБ: Минеков лъже, плащаме наем за двата етажа в НДК

Крайно време е служебният министър да прочете Закона за политическите партии. Етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Това заявяват от ГЕРБ, отговаряйки на министъра на културата, който тази сутрин помоли ГЕРБ да напуснат НДК.

„Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии. Служебният министър лъже. ГЕРБ е заплащала наем за ползваните два етажа от 2007 до 2010 г. на НДК по сключен договор. От 2010 до 2021 г. ГЕРБ заплаща наем за етажите на Областна управа – София – град по сключен договор. В съответствие с промените в Закона за държавната собственост, Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост и на основание Закона за политическите партии, от февруари 2021 г. всички парламентарно представени партии не дължат наем за предоставените им от държавата помещения за извършване на политическа дейност“, обясняват още от ГЕРБ.

В изказването на Минеков ГЕРБ заподозряха намеса от президента Румен Радев.

„Радев праща бухалката си Рашков, Радев праща Минеков. Репресии, затова сега искат да докопат кандидата за президент на ГЕРБ-СДС, за да се саморазправят с него още преди да има имунитет“, заяви Борисов.

Затова ГЕРБ-СДС до последния ден няма да излъчат кандидат за президент, защото след днешните изказвания на Минеков са щяли да се саморазправят с него още преди да има имунитет.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук