работа ваксинирани неваксинирани ваксината доза дози

В масовия случай трета доза на ваксина срещу ковид не е необходима, е общото мнение на имунолозите. Това обясни главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. Година-година и половина човекът е предпазен, посочи той.

По думите му следващата седмица в България ще има работещо решение за трета доза.

„Има интерес, макар че в страна с 20% ваксинирани, последната й грижа трябва да е третата доза“, обобщи той.

И допълни, че подробностите за третата доза са важни – с каква ваксина да е, в какъв срок да се постави, какви изследвания да се направят преди нея, кой и къде да направи тези изследвания.

„Много ми се искаше да има единно европейско решение, но очевидно няма да чакаме“, посочи Кунчев.

Той припомни решението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати (FDA), която препоръча поставянето на трета доза ваксина на „Пфайзер – Бионтех“ срещу Covid-19 само за хора над 65-годишна възраст и за тези с тежки заболявания.

Кунчев допусна че 1-годишният срок на валидност на сертификата за ваксинация ще бъде удължен. Той посочи, че има надежда това да е краят на пандемията, тъй като опитът показва, че подобни вируси рядко са се задържали повече от 2-2,5 г.

„Време му е да приключва, но пък той изненада учените“, каза Кунчев.

Но препоръча да не гледаме на пандемията като на природно явление, в което сме само наблюдатели и чакаме. Според него, общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази вълна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!