Фаворизираният наследник на германския канцлер Ангела Меркел и ръководител на партията й ще бъде следващият министър на отбраната на страната, се казва в официално изявление на властите, съобщи АФП.

Анегрет Крамп-Каренбауер, известна сред германците като „АКК“, бе назначена в сряда след предаването на поста в Берлин на мястото на Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен, която изпълняваше длъжността министър на отбраната от 2013 г., се оттегли, за да стане първата жена, която заема най-важния пост в ЕС, след като евродепутатите я подкрепиха с гласуване във вторник.

Преди Крамп-Каренбауер, която се смята за наследник на канцлера Меркел, да бъде обявена за нов министър, Меркел каза, че ще има „много бърза замяна“.

„Министерството на отбраната, министърът на отбраната са отговорни за военната власт. Не можем да оставим този пост задълго свободен“, каза Меркел.

Това ще бъде първият министерски пост на Крамп – Каренбауер, която е родена в Саарланд, близо до френската граница, и се превърна във водеща фигура в германската политика.

Понякога наричана „мини-Меркел“, тя е готова да поеме ролята на канцлер, откакто стана шеф на ХДС през декември, след като Меркел обяви, че ще се оттегли от поста след приключване на мандата й през 2021 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!