На снимката: Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел

Урсула фон дер Лейен нарече дискусиите на Доналд Тръмп за НАТО „незрели“, постави под въпрос защо иска да бъде „най-добър приятел“ с руския Владимир Путин и дори предположи, че президентът не се чувства неудобно около силни жени-лидери.

Сега тя ще бъде негов партньор от името на Европейския съюз.

Във вторник от Лайен стана следващият президент на Европейската комисия, след като трудно спечели изборите в Европейски парламент. Новата роля на фон дер Лейен, която оглавяваше министерството на отбраната на Германия в продължение на шест години, преди да подаде оставка в сряда, ще я постави на преден план в преговорите с САЩ за търговията, технологиите и други важни въпроси. Но докато Лайен има много почитатели сред американските и европейските служители в областта на националната сигурност, дори и някои от нейните фенове се опасяват, че възкачването й до председателството на Комисията може да донесе по-нататъшно разбиване на и без това разклатените отношения между САЩ и ЕС при Тръмп.

„Този пост щеше да е труден за всеки, особено след като Тръмп нарече ЕС „враг“ – каза Джули Смит, бивш служител на администрацията на Обама, която наблюдава отблизо трансатлантическите отношения – Но поставянето на силна жена от Германия начело на комисията вероятно ще направи още по-трудно за ЕС да укрепи връзките си с администрацията на Тръмп.“

Възходът на Лайен към председателството на Европейската комисия беше изненада. Тя не беше един от началните кандидати, но се появи като консенсусна фигура, след като европейските лидери се озоваха в затруднения след дни на безплодни срещи.

M,r следващото посещение на Вашингтон на Лайен може да се наложи да стъпва внимателно, като се има предвид многото й характеристики, които биха могли да изнервят Тръмп.

Фон дер Лайен, често наричан VDL /от Von der Leyen – бел. ред./, е близка до германския канцлер Ангела Меркел, която отдавна е в обтегнати отношения с Тръмп. Президентът упрекна Меркел във всичко – от германските търговски практики до приемането на около 1 милион бежанци. Фон Лейен предполага, че трудностите на Тръмп към Меркел може да се дължи на това, че не е свикнал да се занимава със силни жени.

„Жена като Ангела Меркел – световно уважаван ръководител на правителството с дългогодишен опит, вероятно досега не съществуваше в неговия светоглед,“ каза Лайен пред „Шпигел“.

Най-големите разногласия на Тръмп с Меркел често бяха съсредоточени покрай темата от компетенциите на фон дер Лейен: германските разходи за отбрана. Наскоро Тръмп критикува Германия, че не изразходва поне 2% от своя БВП за отбрана, както страните от НАТО обещаха.

Въпросът може да се разглежда от две страни спрямо работата на дер Лайен.

По време на мандата си като министър на отбраната на Германия, Берлин покачи военните си разходи като боща сума. Но от призивите на дер Лайен за повече разходи в крайна сметка се изправиха пред препятствия, включително сред германските законодатели. Страната заяви, че няма да изпълни първоначалната си цел да достигне прага от 2% до 2024 година.

Фон дер Лайен има много фенове във военния истаблишмънт от двете страни на Атлантика. Някои от тях отбелязаха, че тя е винаги праволинейна, като казва какаво може да се постигне и какво – не. Други подчертават, че тя е живяла в САЩ. преди и свободно владее английски – един от няколко езика, на които говори – което ще и помогне да се оправя във Вашингтон.

„Тя е прагматична, реалистична е, работи упорито и е стабилна – казва Рейчъл Елехуус, която служи като главен помощник на бившия секретар на отбраната на Тръмп Джеймс Матис. – Тя никога не е обещавала нещо, което да не е изпълнено в пълна мяра.“

Официален представител на НАТО, който пееше подобни похвали, също така омаловажи притесненията си относно способността на Лайен да се справи с Тръмп, като каза, че нейният „замах“ ще надделее над него.

„Тръмп прилича на жени със змах – каза официалният служител при условие, че ще остане анонимен – собственото му домакинство е доказателство за това.

Въпреки трънливите отношения на Тръмп с много от европейските лидери, той донякъде се погаждаше с Жан-Клод Юнкер, когото нарича „брутален убиец“ и „голям бизнесмен“.

Юнкер, който е родом от Люксембург, някак си успя да очарова Тръмп и го убеди миналата година да подпише неща, които да деескалират нарастващата търговия между САЩ и ЕС. Говори се, че в един момент е казал на Тръмп: „Ако искаш да бъдеш глупав, аз също мога да бъда глупав.“

Фон дер Лайен, 60-годишна майка на седем деца, ще бъде първата жена-лидер на Европейската комисия. Запитан за коментар, неин помощник се позова на документ от дневния ред, който тя разпространи, където се казва:

„Искаме да работим за укрепване на балансирано и взаимно изгодно търговско партньорство със САЩ.“

Германката вярва в многостранността и европейския проект. Дори само това би могло да отблъсне Тръмп, който е скептичен по отношение на международните обединения и често подчертава превъзхождащата важност на суверенитета.

Тръмп се отнесе към ЕС като към „враг“, защото твърди, че той подкопава САЩ по отношение на търговията. Миналата година Тръмп се опитваше да свързва разходите за отбрана на членовете на НАТО с търговските практики на ЕС – въпроси, които традиционно са отделени. Запитана за коментарите на Тръмп, фон дер Лейен беше дипломатично празнословна.

„Мисля, че това е една неразвита дискусия – каза тя на „Bloomberg“ – Ето защо мисля, че трябва да превърнем дискусията в зряла дискусия, която разделя двете теми.“

От средите на защитниците на Лайен отбелязват, че следващият лидер на ЕС има някои нюансирани позиции, които биха могли да се съгласуват с Тръмп в ключови области.

Например, въпреки че е отворена за повече международно европейско отбранително сътрудничество, тя отхвърля френския призив за „армия на ЕС“ – концепция, която не се харесва и на Тръмп. Тя също така заяви, че няма да застане на пътя на НАТО – окуражителен жест кам настоящата американска роля в укрепване на европейската отбрана.

„Искаме да останем трансатлантически, но искаме да станем повече европейци“, каза германката.

Фон дер Лайен изстреля твърди забележки към Китай, които Тръмп би харесал, но и за Русия, която е взривоопасна тема за американския президент. Скоро след като Тръмп бе избран на поста през ноември 2016 г., фон дер Лайен изрази загриженост заради приятелските му завои към Русия.

„Доналд Тръмп трябва да каже ясно на чия страна е – каза тя, според съобщения в медиите – Дали е на страната на закона, мира и демокрацията, или не му пука за тези неща и вместо това си търси най-добър приятел. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук