Ел Чапо
Ел Чапо излежава доживотна присъда в САЩ

Американски съд издаде доживотна присъда на наркобарона Хоакин Гусман – Ел Чапо. Той получава още 30 години затвор, както и трябва да плати 12,6 милиарда долара, спечелени от криминална дейност.

През февруари съдебните заседатели признаха 62-годишния наркомафиот за виновен за производството и търговията на наркотици, които той е внасял незаконно в САЩ.

Ел Чапо
Наркобосът Хоакин Гусман – Ел Чапо

Един от най-издирваните наркобарони на Мексико беше предаден на американските власти през януари 2017 г., в последния ден от работата на администрацията на президента Барак Обама. Обвиненията срещу него са повдигнати от няколко щата: Калифорния, Ню Мексико, Тексас, Илинойс, Ню Йорк.

Ел Чапо

Той е обвинен за доставката на кокаин в САЩ, незаконно притежаване на оръжие и организиране на убийства. Мексиканският наркобарон лично е изтезавал и убивал съперниците си, каза бившият му бодигард на съдебен процес в Ню Йорк. В един от най-ужасяващите моменти от показанията си досега Исайяс Валдес Риос описва как видял Ел Чапо, брутално да пребива поне трима мъже, преди да ги застреля.

Ел Чапо

Ел Чапо отказа да се признае за виновен за това, че в продължение на няколко десетилетия управляваше един от най-големите в света наркокартели „Синалоа“.

Наркобаронът беше задържан на 8 януари 2016 г. в град Лос-Мочис в родния му щат Синало. Мексиканският президент Лопес Обрадор заяви по-рано, че присъдата на Хоакин Гусман трябва да бъде урок за всички бъдещи наркотърговци. Той заяви, че мексиканските власти „уважават законните процеси и взетото от САЩ решение“.

Ел Чапо

Върховният съд на Мексико също така по-рано отказа да подкрепи искането на адвокатите на Ел Чапо за неговото екстрадиране в родината. Защитата на наркобарона поиска от американския съд да преразгледа делото и да започне нов съдебен процес, но това беше отклонено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!