актуализация, заплата

Минималната работна заплата ще нарасне до 610 лв. от 1 януари 2020 г. Размерът й ще се повиши е 50 лева или с 8,9% в сравнение с настоящата година, реши правителството на днешното си заседание. За повишаването на минималната работна заплата на 610 лв. способстват икономическото развитие, устойчивите темпове на ръст на БВП, увеличаване броя на заетите и отчетеното повишаване на средната работна заплата за страната.

Предлаганият нов размер на минималната работна заплата от 610 лв. ще има благоприятно въздействие върху вътрешното търсене, заетостта и жизненото равнище на най-нискодоходната част от работната сила. От 1 януари минималната работна часова заплата ще бъде 3,66 лв.

На днешното заседание на кабинета бяха взети още редица решения, като между тях са и за допълнителното финансиране на 5 министерства, за финансиране на дейности по 5 образователни програми и одобряването на българската позиция за предстоящото заседание на Съвета на ЕС за околната среда. Одобрен бе и Актуализираният план за действие за държавните концесии през 2019-2020 година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук