омбудсман
На снимката: омбудсманът на ЕС Емили О’Райли

Емили О’Райли беше преизбрана за европейски омбудсман, което й позволява да продължи да разследва жалбите срещу органи на ЕС през следващите пет години. Тя беше преизбрана от евродепутатите при тайно гласуване в Страсбург с 320 от 600 гласа, съобщава сайтът на Европейския парламент.

О‘Райли е европейски омбудсман от 1 октомври 2013 г. Преди това тя беше първата жена омбудсман и комисар по информацията, комисар по въпросите на околната среда от 2007 г., а също така работи като журналист и връзки с обществеността.

Гласуването идва след публично изслушване на 3 декември, на което депутатите разпитаха петимата кандидати за това, което възнамеряват да направят на поста омбудсман в ЕС чрез безпристрастност, визия и прозрачност, ако бъдат избрани.

В началото на всеки нов парламентарен мандат депутатите избират омбудсман за петгодишен период. Европейският омбудсман разследва оплаквания от граждани, жители на ЕС и базирани в ЕС организации за лоша администрация от институции на ЕС или други негови органи, като неправомерно поведение, дискриминация, ненужно забавяне или неправилни процедури. Службата на омбудсмана също може да започне разследвания по своя инициатива. Тя се отчита всяка година на Европейския парламент.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук