Бюро по труда

Депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване, свързана с размера и срока на получаване на паричните обезщетения за безработица.

Промените са част от социално-икономическите мерки на правителството за справяне с негативните последици от COVID-епидемията и трябва да влязат в сила от 1 октомври 2020 г.

С новите текстове в Закона за бюджета на ДОО за тази година минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се повишава от 9 лв. на 12 лв. Това увеличение ще засегне между 30 хил. и 33 хил. души средно на месец за периода от 1 октомври до края на декември 2020 г. Необходимият разход за тримесечния период се оценява на около 12 млн. лв.

Предвижда се и срокът за получаване на парично обезщетение за безработица да се повиши от четири на седем месеца, което ще струва допълнително още около 2 млн. лв. на държавата

По-рано днес Народното събрание единодушно гласува на първо четене актуализацията на бюджета и на Националната здравноосигурителна каса. Депутатите гласуваха болниците да получат 75 милиона лева от тазгодишния бюджет на Касата за покриване на неизплатената си надлимитна дейност за 2015 и 2016 г.

С актуализацията се създава правна възможност неразплатени дейности за болнична медицинска помощ, извън утвърдените месечни стойности за минали периоди, да бъдат изплащани при неусвояване на средства по бюджета на Здравната каса за тази година.

Според опозицията има опасност парите да отидат при кредиторите, а не за заплати на медицински персонал. БСП и ДПС определиха законодателната инициатива на управляващите като работа на парче. От ГЕРБ признаха като пропуск липсата все още на електронна система в здравеопазването, но окачествиха актуализацията на бюджет на НЗОК като глътка въздух.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!