Между двете четения на промените в Изборния кодекс от ВМРО ще настояват за отпадане на номерата на партиите от бюлетината. Според коалиционния партньор на ГЕРБ в бюлетината трябва да се изписват само имената на партиите и коалициите, чиято поредност отново да се тегли от ЦИК.

„Образованието в България е задължително до 16-годишна възраст и е редно на 18 години всички да са грамотни и да могат да прочетат имената на партиите от бюлетината“, обясни депутатът от ВМРО Красимир Богданов.

ВМРО подкрепят машинното гласуване, но паралелно с това искат да се запази и възможността за гласуване с хартиена бюлетина. Това стана ясно от думите на депутата Юлиан Ангелов.

От партията ще настояват и за промяна, даваща възможност за провеждане референдуми по теми, предвидени да се разглеждат единствено от Велико народно събрание, като например образователен ценз при гласуване.

От ВМРО предлагат още при местния вот квадратчето „не подкрепям никого“ да не се брои при крайния резултат, както е и при останалите избори.

Миналата седмица промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ минаха на първо четене в пленарна зала. Според записаното от депутатите гласуването остава смесено, като всеки сам ще избира дали да пусне своя вот на машина или с традиционната хартиена бюлетина

Ако текстовете бъдат одобрени и на второ четене с машини ще може да се гласува на президентски и парламентарни избори, както и за избор на евродепутати. Машинно гласуване ще има във всички секции на страната, с изключение на тези с под 300 избиратели.

С новите текстове на практика цялата отговорност за организацията на изборния процес се прехвърли на Централната избирателна комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук