Частните лечебни заведения ще прилагат същите правила като общинските и държавните. Това каза на брифинг в парламента здравният министър Кирил Ананиев, който заедно с управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев бяха на среща при председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Министърът обяве, че ще възложи на агенцията по лекарствата да оцени реимбурсирането на лекарствата, да проверят финансовите показатели на болниците при доставка на онкологичните лекарства.

„Ще ги сравним с пределните цени от позитивния лекарствен списък“ – каза Ананиев и заяви, че ще изпрати текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки.

„До този момент в Министерство на здравеопазването не бяха постъпвали сигнали за огромни разлики в цените на лекарства, които са закупувани от държавни и общински лечебни заведения и от частни лечебни заведения. Това е първият сигнал, който даде управителят на НЗОК. Независимо от това, че става въпрос за един сигнал, аз ще предприема следните действия: ще изпратя проект на текстове за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки в Министерство на финансите, с който частните лечебни заведения ще прилагат същите правила, както държавните и общинските лечебни заведения. На второ място ще напиша писмо до НАП с копие до министъра на финансите, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните лекарства. На трето място ще възложа на изпълнителна агенция по лекарствата и на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти да направят проверка на финансовите показатели на лечебните заведения при доставка на тези онкологични и онкохематологични лекарства и тях ще ги сравним с пределните цени по позитивния лекарствен списък“, заяви министър Ананиев.

Вълненията около цените на лекарствата започнаха от изказване на отиващия се управител на НЗОК Дечо Дечев, който заяви, че има огромни разлики в плащанията на касата за едни и същи лекарства между държавни и частни лечебни заведения. Въпреки опроверженията от страна на частните болници, подозренията останаха и днес ПГ на „БСП за България“ и ПГ на ДПС внесоха в деловодството на парламента предложение утре на здравна комисия да бъде изслушан управителят на НЗОК.

Дечев освобождава поста през март. Пред „Нова телевизия“ той е обяснил, че договорът му изтича, защото довършва мандата на предшественика си – професор Камен Плочев. Той подаде оставка след скандал за дългове на Здравната каса към чужди болници.

Дечо Дечев намекна, че няма унисон в действията на екипа на здравното министерство с този на касата. Наскоро здравният министър Кирил Ананиев обяви, че от тази година след промяна в закона най-малко половината от приходите на болниците трябва да отиват за заплащане на персонала. Дечев твърди обаче, че идеята е неприложима, защото Здравната каса няма задължение да контролира как болниците харчат приходите си. Новият управител на касата ще бъде избран от депутатите в парламента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!