На снимката: Министърът на туризма Николина Ангелкова

Трудно е да прогнозира дали въобще ще има летен туристически сезон, призна на изслушване в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й туроператор от Германия, с който си партнира държавата, е спрял дейност, но все още не е отменил резервациите.

„В друга ситуация би било нелогично точно аз да го кажа, но сега апелирам да не се пътува, за да се ограничи заразата. По този начин да минимизираме дългосрочните последствия от кризата“, каза Ангелкова.

Към момента 73 граждани са на екскурзии в чужбина. Ден по-рано са били 483. Всички са се прибрали успешно. Ангелкова цитира прогнози, че ако кризата продължи повече от 2-3 месеца, спадът в международните пътувания ще е около 25 процента , приблизително такъв е процентът на спада от приходи в сектора.

В сектора на туризма са заети 296 000 души. Според министъра предстоят сериозни съкращения на персонал.

Вчера Ангелкова издаде заповед за спиране на всякакъв туризъм до 13 април.

Ангелкова увери, че за нея като министър на туризма е изключително тежко да наблюдава ситуация, в която на практика туризъм няма, но ситуацията засяга не само в България, а и целия свят.

„С оглед на изключително усложнената ситуация в световен план издадох заповед временно от днес до 13-и април да бъдат преустановени всички действия, дейности по Закона за туризма – основно вътрешен туризъм, изходящ туризъм, организирани пътувания, входящ туризъм, както и допълнителните дейности, свързани с това, за да няма неразбиране“ – каза Ангелкова.

Тя увери, че за нея като министър на туризма е изключително тежко да наблюдава ситуация, в която на практика туризъм няма, но ситуацията засяга не само в България, а и целия свят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!