Владислав Горанов.
На снимката: министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов призова Васил Божков първо да си плати дълговете към държавата, вместо да отправя необосновани обвинения. Той даде брифинг в отговор на интервюто на бившия хазартен бос, който заяви от Абу-Даби, че срещу него няма „нито едно съществено обвинение“. Финансовият министър е на друго мнение. Той освен това отрече да е съветвал Васил Божков относно неплащането на данъците.

„През всичките години, в които се е занимавал с хазартен бизнес, той /Васил Божков – бел.ред./ е нарушавал, или негови служители, Закона за хазарта, като е декларирал и допускал внасянето на по-малко такси. По този начин загубата за бюджета се изчислява на 700 милиона заедно с лихвите. Вместо да се сипят подобни твърдения, препоръчвам всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата да го плати. И по този начин няма да изпада в ситуация да бъде преследван от наказателните власти. Ако някой претендира, че е коректен и изряден, нека бъде така добър да си плати задълженията. Много лесно и бързо по аналогия с един друг български гражданин, когато получиш обвинения, започваш да твърдиш, че няма правова държава и не искаш да се изправиш пред институциите, които могат да решат този спор“, каза Горанов.

Министърът смята, че Божков все още може да плати това, което не е внесъл във фиска, защото фирмите, свързани с хазартния бос, имат милиард оборот.

„След като заплати тази сума, той ще има моралното право да претендира пред Комисията по хазарта за продължаването на своя бизнес“, категоричен е Горанов.

Относно познанството си с хазартния бос финансовият министър подчерта, че никога не е твърдял, че не познава Васил Божков и съобщи, че се е срещал с него, както се е срещал с „много други хора, които са изградили успешен бизнес в България“. Горанов заяви, че не разбира аргументите на хазартния бос за поисканата му оставка.

„Ако той е получил консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже, тогава ще понеса своята отговорност, и то не само политическа“, заяви министърът на финансите.

Горанов посочи, че не се притеснява от сигнала, който Божков обеща да внесе срещу него в съответните съдебни органи.

„Всичките ми разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България“, каза финансовият министър.

Той отхвърли и твърденията за отнемане на бизнеса на Божков. Същата позиция изрази и премиерът Борисов пред „Сега“. По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, той каза:

„Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.“

„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни“, коментира още премиерът.

Той не каза ще поиска ли оставката на Горанов.

Борисов категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали.

„Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“, каза той.

Премиерът визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов опроверга обвиненията, че се разпорежда в спорта. „Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от „Левски“. Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил“, бе категоричен той.

По темата за „Левски“ министър Горанов заяви, че не вижда как към този момент държавата може да кредитира или финансира отбора на „Левски“, тъй като клубът е търговско дружество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук