Васил Божков
на снимката: Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков, който от януари се намира в Дубай, а у нас срещу него са повдигнати 11 обвинения, коментира, че няма да се прибере в България, защото се страхува за живота си. В пространно интервю за бТВ Божков каза:

„Не съм избягал (в Дубай-бел.ред.), аз заминах по работа. Заповедта за арест е издадена два дни, след като съм заминал. Второ, мислите ли, че щях да изляза от ареста, ако бях останал в България? Не говоря, че ще бъда задържан за осем месеца, а говоря, че физически нямаше да изляза. Много неща се случват в ареста и точно от това се притеснявам. Това са хора, които нямат задръжки и нямат спирачки”, каза той.

Помолен да коментира обвиненията срещу сина му Антон Божков и жена му Елена Динева, Божков каза:

„Държат ги като заложници, за да ме стреснат. Всички, които ме познават, знаете ли как са наплашени, че ако разговарят с мен, ще ги арестуват, ще станат като Божков… По този начин надали ще успеят да ме върнат. Какво ще се промени, ако се върна? Само ще ми запушат устата и хората пак ще бъдат заложници. Как да няма от какво да се страхувам? Ще бъда арестуван веднага и ще ми бъде запушена устата. Аз не мога да се защитавам. Мислите ли, че има право в държавата?… Бих се върнал, ако има правова държава и закони”.

Бизнесменът няколко пъти повтори, че е невинен.

„Подходящият момент е може би, когато делото влезе в съда. Все пак се надявам, че съдът е по-обективен. Нали се сещате, че срещу мен няма нито едно съществено обвинение”.

И даде пример за действията на силовите групировки в миналото:

„На времето мутрите какво правиха? Има проблем – идват и казват „ще решим проблема, плащай”. След това почват да те пазят, след това казват „дай ни част от бизнеса”. Ако откажеш, идват с бухалките и разрушават всичко. Съвременните мутри казват „ще решим проблема, трябва да ни плащаш”. После казват „давай бизнес” или идват с бухалките. Но вече бухалките не са прътове и вериги, а прокуратура ДАНС и НАП”.

Божков беше за кратко в арест в Дубай, но според него са го пуснали, защото в ОАЕ „действат законите”.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти”.

„Нямам охрана и нямам никакви ограничения, наложени от властите в Дубай. Тук нямам никакви притеснения. Притеснения ще има, ако се върна в България”.

Божков каза, че живее в апартамент под наем в Дубай, заедно с Георги Попов, а го издържат приятели.

„Имам доста богати приятели. Не са българи. Дават ми пари – милион, два, пет. Парите не са проблем”.

Относно ФК „Левски” Божков заяви, че ще даде акциите на клуба, на всеки, който ги поиска, включително и на феновете.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук