Китайският президент Си Дзинпин съобщи за опасността чак на 20 януари /снимка: Синхуа/

Китай заяви, че ще подкрепи създаването на комисия под егидата на Световната здравна организация (СЗО) за оценка на „глобалния отговор“ на коронавируса, но след „края на епидемията“.

Пекин реагира на натиска от Запада, по-специално от Съединените щати и Австралия, да се разследва огнището на вируса в Китай в края на миналата година.

„Оценката трябва да бъде дадена открито, прозрачно и всеобхватно в подходящ момент след края на епидемията“, заяви пред репортери говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунчжин.

Тя подчерта, че този ход трябва да бъде одобрен от Световната здравна организация или Изпълнителния съвет на СЗО, двата основни органа на базираната в Женева международна организация.

Чунчжин специално отбеляза, че това не е разследване срещу Китай, а оценка, която предполагаемо ще обхване всички страни по света.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Великобритания, през последните седмици призоваха китайските власти да гарантират прозрачност в своите процедури относно коронавируса. Други страни, като САЩ и Австралия, стигнаха още по-далече, призовавайки за международно разследване на Китай, което ще трябва да определи причината за пандемията, коментираха френски медии.

Пекин отхвърли инициативата и разкритикува политизирането на кризата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!