СССР, Съветския съюз, тайните
Втората световна война донесе съветско господство над голяма част от Европа

С подписа на външния министър Екатерина Захариева България се присъедини към общата декларация на страните от Източна Европа и САЩ, с която бе отбелязана 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Декларацията недвусмислено отдава почит и уважение на жертвите и бойците, загинали в името на разгрома на нацизма, но подчертава, че за част от Европа, а именно страните, присъединили се към декларацията, нацистката заплаха е била заменена със съветския ботуш.

Тази исторически коректна позиция отново предизвика реакция в част от българското общество, както става всеки път, щом бъде засегнат митът за освобождението, донесено от Червената армия. Изненадващо за партия, която се самодекларира като европейска, БСП в своя остра позиция скочи срещу присъединяването на България към декларацията и дори поиска оставката за министър Захариева заради подписването й. Така главната опозиционна партия в момента за пореден път се демаскира като прокремълска, а анахроничната интерпретация на събитията от времето на войната и след това поставят българските социалисти в погрешния коловоз на неевропейските политици, тъй като е невъзможно да бъдат съвместявани европейските демократични ценности и апологията на принципите, върху които се градяха отношенията между СССР и неговите следвоенни „сателити“.

 

Ето и пълният текст на декларацията:

 

Декларация на министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ по повод 75-ата годишнина от края на Втората световна война

 

Като отбелязваме 75-ата годишнина от края на Втората световна война през 2020 г. ние отдаваме почит на жертвите и на всички военни, борили се за разгрома на нацистка Германия и за край на Холокоста.

Макар и май 1945 г. да донесе край на Втората световна война, с това не дойде свобода за цяла Европа. Централната и източната части на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, а Съветският съюз сграбчи останалите народи в желязна хватка  чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол.

В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната части на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад Желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта.

Събитията от 1956 г., създаването и дейността на „Харта 77“, движението „Солидарност“, протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа.

Днес ние работим заедно за силна и свободна Европа, в която царуват правата на човека, демокрацията и върховенството на закона. Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи. Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята.

Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави.

Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени  държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!