на снимката: Министърът на вътрешните работи Младен Маринов
на снимката: Министърът на вътрешните работи Младен Маринов

Вътрешният министър Младен Маринов коментира големите опашки по гръцката граница.

„Създадохме организация до известна степен да облекчим контрола по отношение на граждани на европейски страни. Беше изведен и проблемът, когато пътуват малолетни и непълнолетни деца и не се придружават от двамата родители; предприели сме съответните мерки, надявам се сега да е по-облекчено, но самият капацитет на граничните пунктове не отговаря на потребностите на хората. За съжаление обаче, това не е решение само на България. Знаете случая с румънската граница в Русе – от наша страна, ние направихме инфраструктурата, но румънската страна още не е направила. Нашите действия решават проблема на Румъния, а ние чакаме Румъния да направи тяхната инфраструктура, за да реши нашия проблем с опашките”, каза Маринов.

И добави:

„В случая на Гърция, знаете, че там контролът се извършва на една линия, което увеличава с 50% пропускливостта. Разбрали сме се с гръцките колеги те да повишат тяхната пропускливост, така че да използваме максимума. Определил съм и са изготвени допълнителни мобилни устройства, които да проверяват автобусите. Това също ще доведе до по-облекчено преминаване, но като цяло и стратегически трябва да се мисли. Евентуално, когато България влезе в Шенген, поне с вътрешните граници, шенгенските, този проблем може би ще отпадне“.

Маринов говори и за протеста на служителите в системата на МВР, които днес ще излязат на протест. Той изрази надежда, че ще се намери финансиране за справяне с проблема с ниското заплащане на нощния труд на служителите в системата.

„Смисълът на нашата работа е процесът да е непрекъсваем, така че ние не можем да работим само през деня. Нощен труд се налага да се полага и ще се полага! Надявам се да се обсъди проблемът, да се намери финансиране, така че да отговори на реалните потребности!“, каза пред БНР Маринов.

Той обясни, че ще направи всичко възможно проблемът със заплащането на нощния труд на полицаите, заради което днес те ще излязат на протест, да бъде решен.

Маринов подчерта, че това е възможно в рамките на следващия бюджет.

„Подкрепям колегите в техните искания, но всичко е въпрос на финансови възможности. Така че мисля за следващия бюджет и, във връзка с обещаното увеличение на заплатите, ние да направим възможност това увеличение да бъде разпределено включително и да се покрият разходите за нощен труд.“

Маринов каза, че в рамките на 2-3 години няколко пъти са се увеличавали заплатите на полицаите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!