Министър Нено Димов е лично отговорен за объркващите и откровено манипулативни сигнали, изпратени от подопечното му ведомство и съответно за разразилия се огромен скандал в държавата заради екоказуса Калиакра. Той следва незабавно да бъде освободен от поста, написаха в остра декларация обединените еколози от движение „Да остане природа в България“.

Неадекватната комуникация на МОСВ успя да накара хората да повярват в нещо толкова абсурдно, като това, че дейности като земеделие и риболов ще бъдат забранени в Добруджа, пишат еколозите. Техните обвинения са срещу „тежката некадърност на екоминистерството и на екоминистъра“ – предпоставка и за злонамерени, манипулативни акции и кампании.

Освен тежка некадърност на екипа на министерството тук прозира и явна злонамереност – да се всее паника у местното население, която да се използва за разправа с природозащитните организации и учените, в защита на интересите на шепа големи инвеститори закононарушители, категорични са експертите.

Освен че цели пълното застрояване на Черноморието, „тази политика е и антиевропейска, чрез фалшиви информации създава настроения срещу Европейския съюз“, се посочва в становището, изпратено до медиите.

Еколозите допускат направо умишлени действия от страна на министерството. Целта : да бъдат афектирани хората, „от което полза имат само определени инвеститорски среди“.

Дни след бунтовете по Северното Черноморие срещу заповед на екоминистъра, представена като забрана на земеделието, риболова и строителството в региона от Балчик до Дуранкулак, министърът на околната среда Нено Димов започна лично да обяснява собствената си заповед (след дъжд качулка), че де факто няма особени ограничения за поминъка на местното население.

Изобщо няма забрана за риболова в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се ограничавала само на територията на т.нар. Понто-сарматски степи – земя, която така или иначе не е плодородна, взе да чете със странно закъснение той собственоръчно подписани текстове.

В тези защитени степи, по-голямата част чисто държавна собственост, има само няколко хиляди декара частни земи, за които собственици щели да бъдат сериозно компенсирани, обясни той по телевизията. Пред хората в крайморска Добруджа говореше друго, какво ли не.

През медиите и пак със закъснение, той каза още, че успява да спаси и вече изградените перки и голфигрищата в района, както всичко останало “ което има разрешение за строеж, започнатото може да продължи“.

Най-важният сигнал, че се говорят и се творят небивалици от екоадминистрацията, че няма никаква забрана за земеделието, защото по „Натура 2000“ никъде и никога не e имало такава забрана,  дойде от Европейската комисия.

След телефонния разговор между Бойко Борисов и комисаря по околната среда, морското дело и рибарството Кармену Вела, лично премиерът обясни истината, какво всъщност става. Каза, че София и Брюксел „са се обединили около позицията, че решението на Съда на Европейския съюз трябва да се изпълни“. И още :

Задачите на българските власти е да идентифицират подходящите мерки и начини, с които това да стане.  „Натура 2000“ не забранява икономически дейности, включително земеделие и ще се търсят варианти как решението на Брюксел  да бъде приложено, така че да не бъдат ощетени засегнатите от него хора в района на Крайморска Добруджа“, съобщи като уточнение правителствената пресслужба.

Че тоталната забрана за оран касае много малка територия, и то необработваеми степи, първи обясниха експерти по защитени територии от природозащитните организации. Макар гласът им при цялата пукотевица около Калиакра и над жълтите павета в София, да остана глас в пустиня.

Точно те, еколозите, бяха сочени в първите дни на скандала за „най-черната черна овца“. И от организаторите, и от подстрекателите на бунтовете, и от абсолютно неинформираните рибари и земеделци от района на Калиакра.  Стрели срещу тях насочи и самият министър на екологията Нино Димов. Опитвайки се да се оправдае в скандала с природозатниците и с учените, работили досегашните мерки по „Натура 2000“ за района.

При положение, че собствената му заповед от 28 юли, както обръщат внимание и самите еколози, „на практика засяга само няколко квадратни километра частни степи, реално  – не повече от 2 300 хектара.

Въпросът е за една много тясна ивица покрай морето – каменисти територии, които са били винаги в течение на векове пасища. Някои места са широки 100, 200, най-много 300 м и само в две места при Калиакра има едно ловно стопанство – държавно, където са малко по-широки, до 2-3 км. Там пък е резерват.

В годините се знаеше, че тези степи, понеже са много ценни и са застрашено местообитание от европейски мащаб, в червени книги и т.н., не трябва да се пипат. Обаче държавата години наред си правеше само гавра с тях и раздаваше. Могат да бъдат открити над 600 проекта за застрояване, обясни  и за ДЕБАТИ.бг Андрей Ковачев от сдружение „Балкани“.

Няма каквото и да било разумно обяснение за сътвореното от екоминистерството и персонално от министър Нено Димов, най-вече за липсата на адекватно поведение в скандала „Понто-сарматски степи“.

И проблемът не е, че сега има сгрешени нормативни текстове по еконаказанието на България.

Проблемът сега е, че имаше, пролича фрапантна некомпетентност от страна на министъра и на екоадминистрацията. Нито знаеха какво пише в собствените им заповеди, нито можаха да кажат какво все пак пише там след като все пак по някое време ги прочетоха. Не знаеха какво пишат и излъчват от пресцентъра на МОН. Не можаха да изяснят какво има и какво няма в Държавен вестник. За каква заповед и за какво изобщо е разговорът.

Не успяха да обяснят дори на по-информираната и четяща част от обществото, какво става. Бе сътворен поредният гръмовен гаф, скандал в държавата. За излагация пред Европа и пред цял свят. От чиста некомпетентност. (Отделна тема е предисторията – и тя от некомпетентност, гарнирана с безделие и лобизъм, тя пък дело на няколко други предишни кабинета).

Но засега оставаме само в деня Днес. В нормалния модерен свят всеки „Нено Димов“, разбирай – тежко сгафил министър, веднага ще се оттегли. Няма дори да чака да го подсетят.

А в случая имаме и серия подсещания : Борисов бламира екоминистъра си с изявление, че спира някаква негова заповед. От Брюксел дадоха да се разбере, че екоминистерството в София компрометира евроекополитики. Еколозите у нас поискаха оставката му заради нелепи обвинения и клевети срещу тях и заради фактическо подстрекателство към размирици по морето.

Ако беше самурай, екоминистърът отдавна да си е направил харакири – за почтена административна смърт. Самураите, чели сме, ритаулно отнемали живота си при загубени битки. За да не бъдат пленени или като израз на тъга от загуба на свои лидери.  Нашенската  понто-сарматска степ (на поголовна властова некомпетентност) ще е наистина страхотен естествен декор.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук