Нено Димов
на снимката: бившият министър на околната среда и водите Нено Димов

Специализираният наказателен съд, с председател Елена Попова, пусна бившият министър на околната среда Нено Димов под домашен арест.

Съдът е приел, че обоснованото предположение не е разколебано съгласно представените по делото доказателства.

По делото са представени и нови доказателства, които съдът прецени като пряко несъотносими към обвинението на обвиняемия Димов, но отбеляза, че същите са необходими с оглед разкриването на обективната истина и повдигнатите обвинения за останалите обвиняеми по делото.

„Съдът се солидализира със становищата на страните, че не е налице реална опасност от укриване предвид образованието, трудовата ангажираност на обвиняемия преди мярката му за неотклонение и неговия постоянен адрес. Съдът обаче прецени, че е налице, макар и в много ниска степен, реална опасност от извършване на престъпление с оглед необходимостта от назначаване на експертиза по делото за установяване на щетата, посочена в обвинението“.

Според прокуратурата Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

Димов е поредният министър, който изпадна от кабинета “Борисов 3”. Той беше в управлението от квотата на „Обединени патриоти“, предложен от ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов. На поста като екоминистър го наследи Емил Димитров.

На 9 януари Димов първо бе отведен за разпит заради кризата в Перник, от спецпрокурора Ангел Кънев, а по-късно същия ден стана ясно, че е бил арестуван. И оттогава не е напускал ареста.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!