След като само преди няколко дни стана ясно, че пазарите и цветните борси ще работят последно от 13 до 15 април и след това ще бъдат затворени за неопределен период от време, днес здравният министър Кирил Ананиев издаде нова заповед.

пазар, Великден, мерки

Пазарите ще работят отново след Великден, ще могат да работят и утре – Велики четвъртък.

„В резултат на създадената добра организация и стриктното прилагане на въведените противоепидемични мерки на кооперативните пазари и цветните борси в периода от 13.04.2020 г. до 15.04.2020 г., за което показателни са извършените проверки, министърът на здравеопазването издаде нова заповед, с която разрешава функционирането им и на 16-ти април“, пише на сайта на МЗ.

пазар, Великден, мерки

Кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени единствено в периода от 17-ти до 19-ти април, включително. В този период търговските обекти за хранителни стоки в обособени помещения и аптеките на територията на тези пазари могат да работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

пазар, Великден, мерки

Екип на ДЕБАТИ.БГ направи проверка спазват ли се мерките, въведени по пазарите, в един от последните дни, в които ще работят. „Женският пазар“ в София е един от най-натоварените пазари в България. Особено по време на пролетните празници там кипи усилена търговия. Нашата камера улови, че общински служители и полицаи следят хората да изчакват на разстояние от 2 метра. До сергиите се допускат ограничен брой хора, а останалите изчакват навън. Всеки клиент е задължен да носи маска и да използва дезинфектант, който е осигурен от управата на пазара.

Още може да видите във видеото.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!