Доналд Тръмп
На снимката: Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Решението на американския президент Доналд Тръмп да спре вноската, която страната му внася в бюджета на Световната здравна организация, предизвика широк международен отзвук. Съединените щати са с най-голям финансов принос за СЗО, миналата година те платиха 400 милиона долара.

Тръмп обвини базирания в Женева орган, че поставя „политическата коректност над мерките за спасяване на живота“.

Първият дипломат на Европейския съюз осъди решението на президента Тръмп.

„Дълбоко съжалявам за решението на САЩ да преустанови финансирането на СЗО“, заяви в туит Жозеп Борел.  „Няма причина да оправдае този ход в момент, когато техните усилия са необходими повече от всякога, за да помогнат за овладяване и смекчаване на пандемията на коронавирус“, каза той.  „Само чрез обединяване на силите можем да преодолеем тази криза, която не познава граници.“

Външният министър на Германия Хайко Маас също разкритикува решението на Тръмп.

„Обвиняването на другите няма да помогне. Вирусът не знае граници“, написа Маас в Туитър. „Една от най-добрите инвестиции е укрепването на ООН, преди всичко недофинансираната СЗО … в разработването и разпространението на тестове и ваксини.“

Негативна позиция във връзка с решението на Тръмп зае и основателят на „Майкрософт” Бил Гейтс.  Според него спирането на финансирането по време на световна криза в областта на здравеопазването е толкова опасно, колкото звучи. Организацията успява да забави разпространението на заболяването, но ако дейността ѝ бъде преустановена, никоя друга няма да може да я замени.

„Светът се нуждае от СЗО както никога досега”, убеден е бизнесменът.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че „сега не е моментът да се намалят оперативните ресурси на СЗО или на която и да е друга хуманитарна организация по време на борбата с вируса“ и че оказването на подкрепа е необходимо, предвид усилията на света да спечели войната срещу COVID-19″.

По последни данни, броят на заразените в света е над 1,9 милиона души, от които около 120 000 са починали от усложнения, причинени от новия коронавирус.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!