Атанас Пеканов

Намалени от 500 млн. на 300 млн. лева са парите за София по Плана за възстановяване и развитие, с цел да няма такова фокусиране върху столицата, като обаче метрото няма да пострада от това решение, заяви по БТВ министърът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Според думите му почти половината проекти по Плана за възстановяване са ревизирани и подобрени, като няма риск от загуба на средства заради забавяне.

„Имаше коментари, че другите страни вече ползват парите, но това не е вярно и първите траншове ще дойдат най-рано към края на август“ каза Пеканов.

Той отбеляза и, че забавянето е дошло от решението на предходните управляващи да не внесат своята версия на плана. По думите му ревизираниата версия е с 11 нови проекта и 7 нови реформи до общо съответно 56 и 43 за 12,6 млрд. лева.

Пеканов подчерта още, че сред заварените проекти е имало много добри, но също и такива, които не е имало как да бъдат защитени и се е наложило да отпаднат.Например този за подмяната на напоителните системи, чието доразвиване е щяло да забави плана с месеци.

Служебният министър допълни, че проектите трябва да помагат за т.нар „зелен преход“ в енергетиката, за дигиталния преход, но и за отговаряне на критиките, отправени от ЕК в различни направления. Затова и има политически решения, зад които трябва да застанат парламент и подкрепено от него правителство.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!