Деница Сачева
на снимката: Деница Сачева - социален министър

През последните три седмици имаме нарастваща тенденция – повече хора намират, отколкото губят работа, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Тя съобщи, че според статистиката около 2 хиляди души средно на ден се сдобиват с ново работно място.

Сачева взе участие в днешното извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което социалните партньори единодушно подкрепиха проекта за постановление, даващо условията и реда за изплащане на средства за запазване на заетостта на работници и служители след периода на извънредното положение. Мярката ще влезе в сила от 1 юли и ще бъде в сила до края на септември, но при необходимост може да бъде удължена.

60/40

До момента, по настоящия дизайн на мярката 60/40, са изплатени средства в размер на 114,7 млн. лева. С тях е запазена заетостта на около 150 хил. души.

„Очакваме плащанията да продължат. Ние имаме заявления за почти 290 хил. души от почти 18 хил. работодатели“, уточни Сачева.

С новия дизайн на мярката, установен в настоящото постановление, малко се разширява обхватът на секторите, които биха могли да кандидатстват, но специален акцент е поставен върху работниците в сектор хотелиерство, ресторантьорство и сезонните работници. Средства обаче няма да се изплащат за служители в селски, горски и рибни стопанства, както и в областта на държавното управление и застраховането.

Други мерки

Паралелно мярката ще действат две операции по ОП „Развитие на човешките ресурси“, където работодателите ще могат да кандидатстват и за компенсация от 290 лева в секторите „пътнически превози“ и „туризъм“. От 1 юли стартира и мярката „Заетост за теб“, която дава възможност за наемане на безработни лица за период от 3 месеца, за който работодателите ще получават по 610 лева, плюс осигуровките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук