Тристранния съвет подкрепи предложението схемата за подпомагане 60/40 да продължи да действа до края на септември и ако се налага тя ще бъде удължена и до края на годината.

От 1 юли се разширява обхватът на секторите с право на компенсации. Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за май.
Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими.

С удължаването на схемата също от 1-ви юли стартира и пакет от още две мерки – по 290 лева за запазване на заетостта на работници от транспортния сектор, хотели и ресторанти, както и програмата „Заетост за теб“, по която ще могат да се наемат за период от три месеца безработни.

На работодателя ще се плаща минималната заплата и осигуровките.

Новият вариант на мярката  ще е отворен за работодатели от всички сектори на икономиката, които докажат спад в приходите от 20%.

Предвижда се да отпадне  условието, според което за изплащане на тази помощ трябва да има издадена заповед на работодателя за спиране на работата или въвеждане на непълно работно време.

Освен това с  тази помощ работодателят ще може да финансира и заплатите на новоназначени хора, които е бил принуден да уволни в периода на кризата.

Предвижда се за новата мярка да могат да кандидатстват и работодатели, които са получавали компенсации по сегашния вариант.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук