шишков
снимка: БТА

Българите сме „магистрално бедни“ според служебният министър на регионалното развитие и и благоустройството Иван Шишков.

„Има построени около 800 км магистрали, в момента са ни необходими поне две хил. км т.е. има около 1200 км да бъдат изградени. Лошото е, че за две трети от тях няма и проекти“, коментира той по време на изслушването в Народното събрание. И добави, че, ако сега и веднага не бъде проектирано всичко, ще означава след четири години този разговор отново ще бъде воден.

Той смята за абсолютно справедливи са исканията на работещите в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за по-високи заплати. Поводът е обявеният за днес от Синдикат „Пътно дело“ към Конфедерацията на независимите синдикати в България протест на тунел „Витиня“ на работещите в АПИ и нейните подразделения в страната. Хората настояват за увеличение на заплатите с 30 на сто, заплащане на извънредния труд и подобряване на условията на работа.

Министър Шишков увери, че се работи по въпроса вече около месец и половина, както и че исканията са абсолютно основателни.

АПИ и Агенцията по кадастъра са част от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заплатите там са изключително ниски, потвърди той.

Има дисбаланс в рамките на тази година. Работи се в тази посока, говоря с министъра на финансите, надявам се съвсем скоро да бъде решен проблемът, обясни той. По думите му в АПИ работят много и трябва да бъде намерен механизъм за по-добро заплащане там.

В момента активно се завършат тунелите

на „Витиня“ и се надявам, имам уверението, до 20 декември да бъде пуснато цялото движение, каза още министърът. Той уточни, че такова е било уверението на държавното дружество „Автомагистрали“, което строи. Има да се слагат мантинели в момента, следим времето какво ще бъде. Надявам се в този участък автомагистрала „Хемус“ да бъде завършена. Ако стане, ще е коледно чудо, подчерта Иван Шишков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук