Утре вероятно ще излезем от тъмночервената зона, което е много добра новина за всички нас. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на пресконференция.

„Успяхме да пречупим тази вълна благодарение на нашите сънародници, които възприеха идеята за зеления сертификат, на нашите колеги лекари, които въпреки трудностите, бяха на местата си и се грижеха за болните, които стигаха до тях“, каза д-р Кацаров.

Актуалната епидемиологична обстановка се подобрява за радост както по отношение на броя на заразените, така и по отношение на броя на хоспитализациите, на смъртността.

„Положителен е ефектът на зелените сертификати. Рязко нарасна броят на хората, които се изследваха два или три пъти седмично, което спомогна в наблюдението на броя на заразените. Наблюдаваме и намаляване на броя на хората, които са на болнично лечение, допълни проф. Мира Кожухарова.

1 724 000 са с пълен ваксинационен курс към 25 ноември.

От 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите

От 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки.

Удължава се срокът, в който човек, поставен под карантина може да се освободи от нея. Досега резултатът от теста позволяваше да се освобождаваш до 24 часа, от 1 декември освобождаването от карантина не може да стане до 3-ия ден от пребиваването в страната, уточни Кацаров.

Осигурени са тестове за деца до края на годината

Щадящите тестове до момента са над 1 млн. броя, днес още 1 млн. броя ще бъдат доставени в училищата. Имаме обявена поръчка за още 2,5 млн. теста. До 10 дни общото количество тестове ще са 4,5 млн. Това би било достатъчно да се осигури учебният процес за всички ученици до края на настоящата календарна година.

Забраната за планови операции все още остава. Очакваме натискът да намалее и в следващите седмици да я отменим, добави Кацаров. Още няма информация новата „Ботсванска мутация“ да е дошла в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!