Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на посещение в Брюксел, за да вземе участие в поредица от форуми на ЕС и НАТО, свързани с подобряване на способностите за отбрана. Това съобщават от пресцентъра на МО.

На 10 октомври 2023 г. министърът на отбраната ще участва в Третата европейска конференция за отбрана и сигурност. Той ще сподели националния ни опит по темата „Увеличаване на боеприпасите и съвместното придобиване: добри практики и предизвикателства на национално и европейско ниво“. Участниците ще имат възможност да обсъдят текущите и бъдещите европейски отбранителни програми и конкретните инициативи, разработени след началото на войната в Украйна.

В периода 11-12 октомври 2023 г. министър Тагарев ще вземе участие в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Форумът ще даде възможност за обсъждане на ключовите решения, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, взети на срещата на върха във Вилнюс, Литва, през юли 2023 г., текущото състояние на мисиите и операциите, както и подготовката на предстоящата среща на върха през 2024 г. във Вашингтон, САЩ.

По време на срещата ще се проведе и първото заседание на Съвета НАТО- Украйна на ниво министри на отбраната, на което министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров ще представи актуална информация, свързана с войната и плановете за реформи в страната. Министрите на отбраната ще разгледат още прилагането на многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс.

На 11 октомври министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в редовната среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Те ще проведат и среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, на която ще бъдат обсъдени актуални теми, свързани със сигурността в Черноморския регион и изпълнението на решенията от срещата на върха във Вилнюс.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук