ваканция
на снимката: министърът на образованието Красимир Вълчев

Министърът на образованието Красимир Вълчев увери, че са осигурени достатъчно средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1.01 вече не е към Българската академия на науките (БАН), а към МОН.

Напрежението около сагата с разделянето на метеоролозите с БАН вече е потушено, но остават няколко спора, които се отнасят до имоти, обясни Вълчев.

„Останаха няколко части от имоти, които трябва да уточним. Те досега не са се използвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Убеден съм, че следващата седмица ще намерим решение за това, но като цяло институтът има възможност за пълноценно функциониране“, каза министърът и добави, че институтът продължава да работи в целия си обем от дейности.

Вълчев подчерта, че в момента се води дело само за една сграда, която трябва да се реши кой и как ще използва.

„Тази сграда е единственият неизяснен въпрос, който остава, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения от БАН „Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите“. Като се уточни ползването на сградата, съм убеден, че оттам нататък ще бъдат изчистени проблемите“, уточни Вълчев.

Той подчерта, че ще настоява двата института да си партнират и добави, че НИМХ ще извършва и научна дейност.

Министърът обясни, че при отделянето на института от БАН в академията са останали само 12 души от общо над 700 служители.

„Надяваме се, че вече нямаме проблеми с ръководството на БАН“, каза и.д. директор на новия НИМХ проф. Пламен Нинов.

Дотук се стигна след продължителни протести заради незначителното финансиране, преразпределяно от Академията към НИМХ. Министърът на образованието Красимир Вълчев се включи като посредник и в крайна сметка бе взето решението НИМХ да преминат към МОН.

Така не Общото събрание на БАН, а министерството ще определя какъв ще е бюджетът му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!