Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев

Няма да пращаме войници в Украйна, няма промяна в българската позиция и този въпрос не се обсъжда у нас, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по bTV.

Европейски лидери се срещнаха преди два дни в Париж по покана на френския президент Еманюел Макрон, който призова за повече подкрепа за Украйна. След срещата той заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап няма консенсус за подобно решение.

По този въпрос повечето страни казаха, че това няма как да се случи, каза министър Тагарев за срещата в Париж. Дискусията беше затворена между съюзници, които имат доверие помежду си, информацията не е публична, посочи той в отговор на въпрос дали има страни, които са съгласни да изпратят войски в Украйна. Целта е да не се дава излишно спокойствие на Кремъл за това какво западните съюзници могат да предприемат.

„Ако една държава член на НАТО по някакъв начин влезе в този конфликт и после той се пренесе по някакъв начин на нейна територия, това ще задължи останалите съюзници да действат. Това ще ангажира НАТО впоследствие и именно за това тези въпроси се дискутират в такива разширени формати, а не на двустранна основа, обясни министърът на отбраната.

За срещата в Париж Тодор Тагарев отбеляза още, че е имало решения, които са свързани с коалиции за подкрепа на Украйна – за авиационна, морска, бронетанкова коалиция, в които страните си сътрудничат и координират своята помощ.

„Изразили сме готовност да се включим в някои от тях, става въпрос за подпомагане на украинската отбранителна индустрия, за да може и там да се произвежда голяма част от това, от което Украйна се нуждае. Друг въпрос беше за подкрепата на уязвими страни партньори, за да може те да са по-добре защитени срещу агресивни руски действия“, каза още Тодор Тагарев.

„Беше предвидено да пътувам за Киев, след това дойде поканата от президента Макрон към премиера Николай Денков, но тъй като той вече имаше планирана визита за същия ден в Киев, взехме решение аз да отида в Париж, вместо него“, обясни министърът на отбраната.

Тодор Тагарев коментира и помощта за Украйна и дали се забавя изпращането ѝ.

„В ход на изпълнение е тази доставка, вече съм запознат с графика – кой ще идва, какво ще товари. Въпрос на дни е тази помощ да замине и съответно да пристигне в Украйна“, каза министърът.

„Бронетранспортьорите са собственост на МВР, направихме всичко възможно да подпомогнем процеса и на подготовка на споразумението с украинската страна, по което страна е МВР, и впоследствие за подготовка на тази техника за експедиране“, обясни Тодор Тагарев.

Той припомни, че последното решение на Народното събрание, с което преодоля ветото на президента, беше взето декември месец миналата година. Експедирането на техника не е лесен процес и в немалко случаи отнема месеци, добави министърът на отбраната. Той съобщи, че БТР-ите са в София, но не уточни къде. По думите му БТР-ите не са особено голяма част от помощта, която предоставяме, а помощта с по-висок приоритет е заминала отдавна.

„До встъпването на кабинета, помощта, която е дадена на Украйна, се остойностява на 13 млн. евро. Към този момент, помощта, която сме дали само от складовете на армията, вече се остойностява на 47 млн. евро“, уточни още министър Тодор Тагарев.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук