природен газ

„Булгаргаз“ очаква окончателно предложената цена на природния газ да бъде с около 18 процента по-ниска в сравнение с настоящата. Това каза директорът на дирекция „Търговия с природен газ“ в дружеството Веселин Синабов по време на днешното открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На него се обсъжда доклад относно заявление от обществения доставчик от 12 февруари за утвърждаване на цена за март, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Синабов посочи, че цената през март се очаква да бъде около 58 лева за мегаватчас (MWh).

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за февруари от 71,08 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Търговският директор в „Булгаргаз“ уточни, че в цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово хранилище в Чирен, но при отчитане на предложения от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм. Синабов добави, че ценообразуващият индекс ТТФ на европейската газова борса от датата на подаване на заявлението до днес е намалял и затова очакванията са окончателно предложената регулирана цена за март да бъде по-ниска с около 18 процента спрямо цената за февруари – или около 58 лева за мегаватчас.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че има сериозно намаление на цената на ТТФ. Той посочи, че месечният индекс, с който работи „Булгаргаз“, е бил около 28,20 евро на мегаватчас към 12 февруари, докато днес сутринта дневният е 24,70 за MWh. Той обърна внимание, че месечният индекс е по-консервативна величина, но е очевидно, че има понижение на цената на европейската газова борса.

По повод количествата, които „Булгаргаз“ използва от газовото хранилище в Чирен, председателят на КЕВР припомни, че компенсаторният механизъм е за 278 млн. лева. Той е за компенсиране за нагнетените количества газ в Чирен на твърде висока цена. Иванов допълни, че този механизъм вече е изпратен за нотификация в Брюксел. Той счита, че въпреки че все още няма отговор, няма основания да не бъде извършена нотификация. Иванов напомни, че една от основните причини за нагнетяване на газ на по-висока цена не само в българското, но и в европейските газови хранилища, е обстоятелството, че точно през лятото на 2022 г. се изисква да има поне 80 процента запълняемост в газохранилищата. Той припомни, че първоначалната цена в Чирен тогава беше 250 лева на мегаватчас. „В крайна сметка приемаме, че наистина предстои нотификацията да постъпи в България“, изтъкна Иван Иванов.

Председателят на КЕВР информира, че закритото заседание, на което регулаторът ще се произнесе с решение по заявлението на „Булгаргаз“ за утвърждаване на цена за март, е насрочено на 1 март от 15:00 часа.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук