Юлия Навалная

Европарламентът днес отдава почит към руския опозиционен лидер Алексей Навални. Съпругата му Юлия ще произнесе реч пред евродепутатите в Страсбург.

Очаква се тя да призове Европейският съюз да не признава президентските избори в Русия, които ще се проведат на 17 март. След смъртта на Алексей Навални вдовицата му се закле, че ще продължи работата му и ще изгради „свободна Русия“.

За 12 дни Юлия Навалная произнесе реч пред световните лидери на Мюнхенската конференция по сигурност и разговаря с външните министри от Евросъюза. Заедно с дъщеря си Даря се срещна и с американския президент Джо Байдън.

За Европейския парламент е изключително важно да отдаде почит пред паметта на руския опозиционер, когото през 2021 г. избра за лауреат на най-високо му отличие – наградата „Сахаров“. 12 дни след мистериозната смърт на Навални в руската наказателна колония всяка дума от обръщението на съпругата му Юлия ще бъде показателно за отношението ѝ към европейската политика спрямо Русия.

Ще последва и дебат за условията, в които са поставени руските опозиционери. Това се случва непосредствено, след като дисидентът Олег Орлов, един от символите на защитата на човешките права в Русия, беше осъден на 2 години половина затвор заради многократните му критики към руската инвазия в Украйна.

70-годишният дисидент е един от последните критици на Кремъл, който все още не беше осъден и изпратен в затвор. Той е сред ветераните на неправителствената организация „Мемориал“, която получи през 2022г. Нобелова награда.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук