данъци
Mинистърът на финансите Владислав Горанов

Финансовото министерство предупреди, че ще се наложи вдигане на данъци, ако ДДС ставката за определени стоки спадне от 20 на девет на сто. В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Владислав Горанов предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 % или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто.

Позицията на МФ е във връзка с планираното намаляване на ДДС за сектор туризъм и ресторянтьорство, което от 20 трябва да падне на 9%, като с това се отговаря на отдавнашните искания на този бранш данъчната му тежест да бъде намалена. Около мярката се обединиха коалиционните партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. тя е подкрепена лично от премиера Борисов, но не и от финансовия му министър Горанов и председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В момента промените в ДДС ставката се обсъждат от бюджетната комисия в Народното събрание.

Щетата за хазната от намаляването на ДДС-ставките за всички предложени стоки и услуги ще бъде милиард и 800 милиона лева, пише в становището, подписано лично от финансовия министър Владислав Горанов, който нееднократно е заявявал, че е против диференцирането на ДСС-ставката.

Също така трябва да подчертаем, че сметките са направени при намаляване на ставката от 20 на 9 на сто, тъй като в противен случай това не би могло лесно да се защити пред Брюксел.

Изчисленията са не само при спад на ставката за ресторантьорите и книгите, както искат депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, а и за всички искания на опозицията – например за детските стоки, което е искане на ДПС и за лекарствата от списъка на НЗОК, искане на БСП, също така са включени и фитнес-залите.

Именно от намаляването на ДДС върху лекарствата ще дойде най-голямата щета за хазната. Става дума за 1 500 000 000 лв. от постъпленията на фиска. От ресторантьорите щетата за хазната ще бъде 150 милиона. Това е число, което вече бе обявено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!