Сачева
На снимката: Деница Сачева - социален министър

От 1 юли 60/40 може да стане мярка, която да запазва заетостта на работниците, но също така да даде възможност на работодателите да наемат безработни хора, заяви пред БГНЕС социалният министър Деница Сачева, след като беше изслушана от ресорната комисия в парламента.

„Мярката продължава да действа до 30 юни в този вид, в който я познаваме до момента. Ще предложим промени в постановлението, така че да удължим срока за кандидатстване. Последните плащания по нея ще бъдат извършени до 30 юли“, заяви министърът.

Тя посочи, че до момента 215 000 души ще запазят работата си благодарение на тази мярка.

„Всеки ден се увеличава техният броят. Само вчера за нови 10 000 беше потърсена тази помощ“, обяви Сачева.

Тя подчерта, че очакванията ѝ са да имат свободен ресурс около 400 млн. лева, който ще бъде използван за продължаваща мярка, която да подкрепя заетостта, но да бъде и възможност за субсидирана заетост, т. е. работодателите да наемат безработни лица.

Социалният министър изрази надежда, че изгубилите своята работа заради кризата, ще могат отново да се върнат на работа от началото на есента или най-късно до края на годината. Попитана дали се обмисля вариант да бъдат подкрепени онези 12 000 българи, които останаха без възможност да получат помощ, тя каза, че е възможно те да започнат работа по някоя от програмите по субсидирана заетост.

„Два са начините те да бъдат подкрепени. Възобновихме обученията по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, така и по Националния план за действие по заетостта, така че част от тях могат да бъдат включени в обучения и да използват времето да подобрят своите умения за работа, а от друга страна ще започнат и програмите за субсидирана заетост, по която държавата осигурява заплатата на наетите служители“, каза социалният министър.

Запитана дали мярката 60/40 може да се адаптира към нуждите на всеки бранш, както и вчера беше поискано от Конфедерацията на автобусните превозвачи, Сачева коментира, че такова разглеждане се обмисля:

„Ние имаме 23 различни икономически дейности по класификатор и всяка икономическа дейност е разделена на множество подсектори. За транспорта ние обявихме, че работим по мярка, която е допълнителна подкрепа от 290 лв. за заетите в сектора. Тази мярка ще може да се комбинира с новата мярка 60/40, която ще предложим от 1 юли. Подкрепата която държавата ще осигури за сектор транспорт ще достигне 80/20.“

Сачева обърна внимание и на старческите домове, като посочи, че близо 10 000 теста вече са направени на персонал и на потребители.

„97 общо са случаите на заразени, а 52 са на потребители, като от тях 12 са починали“, посочи министърът и увери, че продължават да се прилагат мерките по дезинфекция, на проверка и контрол и ограничаване на свижданията.

От думите ѝ стана ясно още, че близо 7300 родители, които са се възползвали от програмата за детегледачи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!