Методи Байкушев
Методи Байкушев

* 45-и парламент. Избори на 04 април 2021. Първи са ГЕРБ със 75 депутати. Не могат да направят правителство и отиваме на избори.

* 46-и парламент. Избори на 11 юли 2021. Първи са ИТН с 65 депутати. Не могат да направят правителство и отиваме на избори.

* 47-и парламент. Избори на 14 ноември 2021. Първи са ПП с 67 депутати. Правят правителство. Следва война, енергийна криза и тежка инфлация в целия ЕС.

– ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и ИТН свалят правителството с вот на недоверие за финансовата политика.

– По време на дебатите по вота на недоверие Асен Василев твърди, че ще завършим годината с под 3% дефицит. ГЕРБ и ДПС му се смеят. Бюджетът завършва годината с под 3% дефицит. През 2022 г. инфлацията в България е най-ниска от всички страни извън еврозоната, практически равна с тази на Румъния, която има собствен добив на газ.

– След сваляне на правителството ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН не правят опит за съставяне на правителство и отиваме на избори.

* 48-и парламент. Избори 02 октомври 2022. Първи са ГЕРБ с 67 депутати. Заедно с ДПС, Възраждане и Възход имат достатъчно мнозинство за правителство. Правителство няма.

– ПП и ДБ настояват служебното правителство да внесе бюджет, защото така изисква законът за публичните финанси и защото е абсурд да изкараме половин година без бюджет.

– ГЕРБ, ДПС, Възраждане и Възход отказват да подкрепят решението и блокират приемането на всички важни закони по ПВУ. ГЕРБ, ДПС и БСП приемат скандални промени в Изборния кодекс и отиваме на избори.

* 49-и парламент. Избори на 02 април 2023. Първи са ГЕРБ с 69 депутати. Заедно с ДПС, „Възраждане“ и ИТН имат достатъчно мнозинство за правителство.

– ПП-ДБ от ден първи казват, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и ще предложат собствено правителство и програма за втория мандат, ако ГЕРБ не направи правителство с първия.

– Борисов заплашва, че ако няма правителство с ППДБ, „напук няма да приемем бюджет“. Президентът Радев и служебното правителство бият тъпан, че е много важно да има бюджет (след като през ноември и декември 2022 г. отказаха да внесат такъв.

– Внасят бюджет с 6.4% дефицит. Представители на ПП-ДБ и ГЕРБ отиват във финансовото министерство, задават няколко въпроса на министъра, излизат и заедно казват, че няма проблем да се направи бюджет с 3% дефицит.

– ПП-ДБ предлагат собствен състав на правителство и управленска програма, за да знаят ГЕРБ предварително какво ще стане, ако не реализират първия мандат.

Първият мандат все още не е връчен. ГЕРБ викат, че ПП-ДБ са виновни, че няма да има правителство. ГЕРБ осмиват програмата на ПП-ДБ и обявяват, че започват преговори с другите партии. На другите партии изпращат програмата на ПП-ДП, на която са се подиграли на предния ден.

Това е. Затова е целият шум и безбройните интервюта и пресконференции на Борисов, Добрев, Сачева, Дончев и Атанасова. За да забравите най-важното – голите факти.

„Разрухата е дело общодостъпно, а съзиданието е привилегия за малцина.“

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на адв. Методи Байкушев.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук